Vázané stavby I. - Proč začít?

Nechcete si to vyzkoušet?


Vázané stavby jako součást táborového programu
S jistotou vím, že většina skautů mají tvořivého ducha, a čím více možností jim vůdce nabídne, tím víc se jim v oddílu líbí. Proč jim tedy nenabídnout něco, co poskytne všem zábavu, která jde ruku v ruce se stavbou tábora, navíc má široké spektrum záběru.


Co tím myslím? Vázané stavby! Nechcete si to vyzkoušet? Konec konců, vše bude stejně záviset na odvaze skautského vůdce. On je ten, který vytváří úspěch oddílu. Pokud má zkušenost s jednoduchými táborovými stavbami, neměl by čekat na postrčení, a dokonce by neměl své gambusíny omezovat!

Jedna věc je jistá. Pokud tak učiní, přidá do svého skautského programu další kouzelnou dimenzi. Ale než se tak rozhodne vůdce, nebo rover, měli byste předem vědět i o rizicích, s kterými není sranda.

V našem oddílu jsem se snažil dávat důraz na znalost uzlů a vazby jako takové. Na jaře 1995 jsem dal návrh starším skautům (vč. roverů), aby si na LT každý opatřil svou vlastní skautskou hůl. Důvodem měla být táborová stavba. Bylo to fiasko, které nedopadlo dle mého očekávání. Pokud by tehdy nebylo mé doporučení bojkotováno, měla to být motivace, zábava, dobrodružství a radost z úspěchu. A na táborech, není nic důležitějšího, než právě ta radost z úspěchu!

Zklamání nebo úspěch

Obecně řečeno, prožité rozčarování není ten nejlepší lék pro další nadšení, a stane se, že vyvolá pravý opak. Pokud se vůdce rozhodne, a pustí se s chlapci do vázaných staveb, měl by si nejprve ověřit, jak se daří naplňovat základní skautský výcvik, s ohledem na znalost uzlování a vazeb.

Proč? Protože bez jejich znalostí a tréninku, nebude žádná stavba fungovat, natož stát. Jenomže naučit skauty šest základních uzlů nestačí! Pokud není opakování uzlů a vazeb prováděno nějakou zábavnou formou, pak se stane tato činnost pro děti nezajímavá, a to je špatně!

Proto se ujistěte, že je tato činnost stále procvičována. Tím bude zajištěn úspěch a každý nový úspěch je stavebním kamenem většího. Pokud tato počáteční zkouška bude mít kladný výsledek, pak můžete mít jistotu, že skutečná stavba táborového zařízení vyústí v hrdé  - My to dokázali!

Nedostatek znalostí

Je možné, že samotný vůdce nemá potřebné znalosti a dovednosti k tomu, aby předvedl svým skautům techniku vázání, tolik potřebnou k vytvoření jednoduché táborové stavby, nemluvě o lávce. Nebo, nikdy předtím prakticky nevytvořil sám vázanou stavbu, což vede k přirozené opatrnosti, před jeho vstupem na neprobádané území.

Proto ale není žádná omluva. Získání požadovaných znalostí i dovednosti jsou v dnešní době velmi jednoduché. Pouze potřebujete věnovat svůj čas na zvládnutí každé techniky, aby se mohla předávat dál. K dispozici je množství knih, nákresů, online animací i instruktážní videa.

Nemáme vybavení

Nedostatek vybavení je asi nejpádnějším důvodem ze všech. Pokud máte omezené možnosti, nebo dokonce žádné vybavení, může být zavedení vázaných staveb do programu velkým problémem. Pro malé táborové stavby můžete použít kulatinu (násady) a šňůry.

V případě větších staveb však potřebujete správná lana, ale i vhodnou kulatinu. Ale kde to všechno vzít? Odpovědí na většinu nastíněných problémů, bude vaše rozhodnutí. Rozhodnutím, že děti budou odměněni novými zkušenostmi, a je tu několik možností, jak tyto cíle prosadit.

Sbírat kulatinu různé síly a délky pro stavbu předem vybrané stavby. Po loňském táboru jste vyřadili tyč na teepee, nebo stožár – nevyhazujte je! Usilujte o to, aby mohli všichni členové oddílu (rodiče) pomoci shromáždit materiál potřebný pro vybudování konečného projektu. Je to mnohem jednodušší a praktičtější, než aby odpovědnost se sháněním ležela výhradně na jednotlivci.

Domluvte se s majiteli lesa, a nabídněte jim, že pomoc s prořezávkou, či probírkou stromů, což bude prospěšné pro celkový růst lesa. Navštivte za tím účelem Lesní správu, nebo místní pilu. Sdělte jim, co s kulatinou chcete dělat.

Pro oddíl je vhodné shromažďovat potřebný materiál pro realizaci konkrétní stavby, kterou zamýšlíte postavit na svém táboře. K tomu lze postupem času přidávat další materiál, jak to bude vyžadovat váš plán a prostředky k řešení dalších projektů.

Začněte tím, co potřebujete, a co je nezbytné pro nácvik činnosti. Poté přidejte prvky požadované pro vámi zvolenou stavbu. Klíčem je snaha učit se, dostatečně pevné přání, aby vás motivovalo k vytrvalosti, a přesvědčení, že to bude dokonalé! Protože je to zábava!


Next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony