Jsou tři různé způsoby dezinfekce, které mohu doporučit. Tím prvním, také jednodušším je, vypláchnou nádobu horkou vodou s mýdlem nebo saponátem, a vydrhnout do čista, jak je to jen možné. To se týká hlavně otevřených nádob - nádobí.
Druhý způsob je vhodný na uzavřené nádoby (barely), kam se žádnou štětkou ani hadrem nedostanete. Předem upozorňuji, že by to neměly provádět děti. Je vhodné počínat si opatrně, a hlavně použít rukavice. Proč? K desinfekci použijete přípravek, který se jmenuje - SAVO.
Do barelu nalijete do poloviny vodu. Přidejte opatrně SAVO (jeho množství je na konci článku), a barel doplníte vodou po hrdlo. Nádobu uzavřete, a nechte působit alespoň hodinu. Je dobré občas barelem zatřepat. Pokud máte dostatek času, můžete barel nechat sanitovat i přes noc. Barel vyprázdněte, a na závěr důkladně vypláchněte čistou vodou – je hotovo! Nezapomeňte dezinfikovat i víčko nádob.
Pokud času není nazbyt, můžete použít expres sanitaci. Barel naplníte do poloviny vodou, přidáte v poměru bělidlo, a uzavřete. Nádobou po dobu asi 10 minut, každé dvě minutky protřepejte. Na závěr vyprázdněte a důkladně vypláchněte čistou vodou. Nezapomeňte na víčko!
A nyní minimální poměr SAVA, který použijete na dezinfekci.
Na 1 litr vody - 1 kávová lžička
Na 10 litrů vody - 3,5 polévkové lžíce
Na 15 litrů – 5 polévkových lžic
(lžička = 5 ml / 64 kapek / polévková lžíce 15 – 17 ml)
Závěrem uvedu k SAVU několik doporučení:
- dávejte si pozor, abyste si k SAVU nečichli, dráždí sliznice
- používejte neparfémované SAVO!
- SAVO se při dlouhodobém skladování rozkládá na kyslík a kuchyňskou sůl - ztrácí účinnost (až o 50% během pouhých 6 měsíců, až jeden rok).
- horká voda účinky zesiluje a způsobí tepelný rozklad chlornanu, který nakonec tvoří chlorečnany, které jsou nebezpečné pro životní prostředí.
Čistotě zdar!