Vázané stavby II. - Projekt



Předem se domluvte na typu stavby
S
kauti mohou použít své dovednosti při vázání a uzlování, k stavbě konstrukcí, které jsou vítané hlavně na letním táboře. Nemusíte stavět hned hlídkovou věž, abyste se naučili všechny dovednosti. Ať už stavíte jednoduchou stavbu nebo můstek, který vám umožní zkratku přes potok, obojí je způsob, na jehož konci je odměna i zábava.

Poznamenám ještě pár zásadních věcí, které je třeba vzít v úvahu dříve, než se pustíte do plánované vázané stavby:

  1. Předem se domluvte na typu stavby, kterou plánujete postavit. Vezměte v úvahu materiálové vybavení, kolik lidí, a času bude potřeba k vybudování.
  2. Zkontrolujte a zaměřte si místo, kde bude stavba postavena. Sepište si všechny informace, které budete potřebovat při stavbě. Například, existují nějaké přírodní body pro ukotvení lan? Jak široký a hluboký je potok, přes který plánujete postavit lávku?
  3. Nakreslete si náčrtek, či výkres celé stavby. Spolu s náčrtkem zároveň získáte i přehled, kolik a jakou potřebujete kulatinu (tyče). Nechcete začít stavbu a později zjistit, že nemáte vše, co ke stavbě potřebujete.
  4. Určete zatížení a délku všech lan potřebných pro vazby, kotvy, závěsy atd.
    Každá táborová stavba musí být pro všechny bezpečná!
  5. Předtím (to se týká náročnějších staveb), než začnete stavět, přemýšlejte, zda by šlo stavbu rozdělit na podsestavy pro snadné napojení a konečnou montáž. Vytvořte stavební družstva s jedním předákem na základě úrovně dovedností a zkušeností.
  6. Se všemi členy stavebního družstva projděte plán projektu a jeho fáze výstavby. Pro zvedání celé konstrukce nebo její části určete pouze jednu osobu, která bude dávat signály.
  7. Při vlastní stavbě konstrukce, často budování kontrolujete, a ujistěte se, že je vše prováděno s ohledem na bezpečnost všech.
Zkušenost

Empirie: Asi nejdůležitějším činitelem jsou náklady na pořízení lana. Cenu ovlivňuje kvalita, typ, a délka lana. Z nouze to lze vyřešit tak, že si každý účastník tábora přiveze s sebou bavlněnou prádelní šňůru, která, jak se říká, "padne" na tábor. Taková šňůra je v podstatě na jedno použití v průběhu tábora, ale budiž …


  • Vzhledem k tomu, že všechny typy a průměry lan jsou v různé kvalitě, které ovlivňují jejich pevnost a nosnost. Skutečná nosnost většiny typů lan je o 20% vyšší před jejich přetržením. Pokud je k dispozici, přečtěte si technické údaje výrobce, abyste zjistili bezpečnou pracovní nosnost.
  • Pletené lano je o 10 % silnější než kroucené lano o stejném průměru a typu.
  • Dokonce i jednoduchý uzel může snížit zatížení lana o 20 procent. Velký uzel snižuje pevnost o 50 procent.
  • Polypropylenové lana ztrácejí pevnost, když jsou po delší dobu vystaveny slunečnímu záření.
  • Nylonové lano je z 20 % elastické a natáhne se až o 20 % oproti původní délce.
  • Dobrá péče a skladování prodlouží životnost.
  • Časté kontroly a vyřazení porušeného lana jsou nezbytné pro zajištění bezpečného používání pro vázané stavby.
Next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony