Vázané stavby III. - Kulatina

KULATINA

Oloupaná kulatina
Jsem si vědom toho, že obstarat si vhodnou kulatinu (tyčovinu), bude pro někoho představovat určitý problém. Obecně platí, že pro naši potřebu je nejvhodnější jedlové dřevo, protože je rovné. Navíc, když oloupete kůru, a necháte vyschnout, získáte ideální lehkou kulatinu pro vázané stavby. Nezapomeňte, že průměr kulatiny se měří ve špičce, nikoliv na konci. Průměry ve špičce se pohybují od 5 do 10 cm. Proto začněte shromažďovat to, co budete 
potřebovat k plánované stavbě.

Pokud není jedlové dřevo k dispozici, musíte se spokojit s kulatinou, která bude k mání. Ale i v tomto případě platí pravidlo, že dřevo by mělo být pro naše účely pokud možno rovné, výhodou je kulatina z tvrdého dřeva. Pozor, neodmítejte ale ani měkké dřevo, které se hodí pro jednoduché, a menší stavby.

Tyčkárna
Z každé kulatiny byste měli odstranit kůru a seříznout konce do čtverce. Doporučuji, abyste všechny tyče nařezali na stejné a rovnoměrné délky, bez ohledu na jejich průměr. Dále je vhodné oba konce označit barvou (platí i u lan), která rozliší jejich délku, abyste je nemuseli pokaždé přeměřovat. Dál uvádím doporučené délky kulatiny a příklad jejich barevného značení:


100 cm – bez označení
150 cm – bílá
200 cm – červená
250 cm – modrá
300 cm – černá
350 cm – zelená
400 cm – žlutá

Některé obchody, nabízejí k prodeji násady na koště nebo hrábě (150 cm - do 50 korun), nebo bambusové tyče (150 x 12-14 cm - 10 Kč). I ty se vám mohou hodit.

NÁŘADÍ

Kromě kulatiny a lan by vaše táborové nářadí mělo obsahovat základní vybavení potřebné pro vázané stavby. Tím je myšleno: polní lopatka (rýč), palice (dřevěná), rámová pila na dřevo, sekera, poříz, svařované ocelové kroužky, rovné šroubovací třmeny, karabiny, případně nějakou bednu na vázací lana.

LANO 

Pro vázané stavby je nejvhodnější lano o průměru 5 – 6 mm. Existuje několik důležitých faktorů, které je třeba vzít v úvahu při výběru typu a síly lana, které zamýšlíme použít pro vázané stavby a jiné táborové činností do budoucna. Těmi důležitými, které je třeba zvážit, je nosnost v zatížení, tak v bodě zlomu lana. Dalšími jsou protažení lana, a jak snadno se s lanem manipuluje.

Dalším činitelem je odolnost lana proti plísním, jeho schopnost odolat opakovanému namočení a vysušení, zda se po vyschnutí uzel zatáhne nebo ne, což znemožní opakované použití.

Všechna lana na vázané stavby by měly být na obou koncích zatavené. Lana z přírodních materiálů, bychom měli na koncích ovázat šňůrou a následně namočit př. do barvy, aby se konce nerozplétaly. O barvách platí to, co u výše zmíněné kulatině.

Nejsem odborníkem na horolezení, a proto nebudu popisovat, jak jsou lana vyrobena, či kolik pramenů mají. Jednoduše, lana dělíme na statická a dynamická. Jejich základní rozdíl plyne už z názvu - dynamické lano je pružné, a statické pevné. Pro náš účel se hodí ta statická, kde je prodloužení a pružnost lana nežádoucí. Rád bych proto na závěr doporučil některé typy statických lan, vhodné pro vázané stavby...

Next


Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony