Agentura pro ochranu životního prostředí v USA uvádí, že 90 procent světových vodních zdrojů jsou nějakým způsobem kontaminované. Existuje celá řada mikroorganismů, které mohou kontaminovat vodní zdroje a způsobit potenciálně vážné, dokonce smrtelné nemoci.
Biologicky znečištěná voda je ta, která obsahuje mikroorganismy, jako jsou Lamblie (Giardia), mikroorganismy, které, pokud nejsou spolehlivě zlikvidovány, přivodí pořádnou běhavku, bakterie, nebo viry, které mohou vést k infekcím.
Kolik minut tedy vařit vodu, aby bylo bezpečné ji použít?
Podle Wilderness lékařské společnosti je prokázáno, že teplota vody 70° C usmrtí všechny patogeny během 30 minut. Teplota vody nad 85° C zahubí patogeny do několika minut.
Pokud vodu přivedeme do varu (nad 95° C), jsou všechny patogeny usmrceny okamžitě, a voda se stala bezpečnou pro pítí. Tento způsob úpravy vody platí i pro vysokou nadmořskou výšku, kde se doporučoval dvojnásobný čas.
Proto jsou doporučeny následující časy varu vody pro její další bezpečné požití.
30 minut při 70° C
3 minuty při 85° C
Okamžitě při 95 - 100° C
Ještě krátké upozornění:
- Vroucí voda neodstraní přítomnost chemických jedů!
- Velmi špinavá voda by měla být nejprve filtrována látkou nebo jiným materiálem k odstranění usazenin, nebo necháme chvíli odstát, aby se sedimenty usadily - pak použijeme svrchní čistší vodu.