Bodování v novém skautském roce

Bodovací zápisník
V řadě skautských oddílů se dnes snaží reflektovat moderní pedagogiku, a odmítají bodování jako překonaný formalizmus. Zaznívají dokonce hlasy, že ve světovém skautingu se bodování nenosí, což je pravda.

V tom horším případě, se boduje pouze to, že někdo přijde na schůzku, nebo si na táboře uklidí stan. Všeobecně to vůči veřejnosti vyznívá, jako bychom na skautských akcích neměli co nabídnout ("akce asi za moc nestojí, když tě odměňují pouze za to, že jsi přišel, nebo si uklidil…").

Přitom bodování - je jedním z vyzkoušených výchovných nástrojů českého skautingu. Tuším, že otcem této myšlenky byl Jaroslav Foglar - Jestřáb. Jedná se o fenomén českého skautingu, tak jako naše podsady.


Většina dětí velmi ráda soutěží, protože je to v jejich věku přirozenou vlastností. Navíc se jedná se o nenásilnou motivaci každého člena družiny, zapojených do soutěží a her, které oživují každý skautský podnik. Pokud je ale bodování omezeno toliko na příchod a odchod, dál nic, potom raději nebodovat. Jak bodovat, aby byly děti motivovány, jsem se tu již několikrát zmiňoval.


Kluci i děvčata, kteří vedli družiny v mém oddílu, oceňovali a aktivně užívali „Zápisník rádce družiny“. Zápisník je knížečka formátu A6x20 stran, kterou měl rádce kdykoliv na schůzce po ruce, aby mu poskytla okamžitý přehled, a hlavně měl kam zapisovat body.


Blíží se další skautský rok. Onen zápisníček jsem proto oprášil a zjednodušil tak, aby šel snadno vytisknout. Nazval jsem ho SKAUTSKÝM ROKEM DRUŽINY (klepni na obrázek a zobrazí se náhled). Pokud si myslíš, že by se to mohlo hodit, není nic jednoduššího, než si celý SRD stáhnout a vytisknout. Navíc, získáš i návod jak použít, včetně bodování družiny.


Tiskárnu pouze nastavíš na formát A4, na výšku, oboustranně. Vylezou dohromady čtyři listy, které v polovině přestříhni, a slož podle očíslovaných stránek do sebe. Ten první list, jsem dokonce tiskl na tvrdší papír, aby to lépe vypadalo. Ale to ponechám na tvých možnostech.

Do nového skautského roku ti přeji mnoho krásných chvilek se svou družinou a oddílem…
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony