Orli se vrací

Po návštěvě zástupce u Patta, zavládla v oddíle očividně mizerná nálada. Minimálně v tom, že se všichni činovníci (včetně roverů a Mamuta) domluvili, že budou bojkotovat ses. Sluníčko, jako by byla vzduch. Co hůř, ta záhy zjistila, že ji za zády pomlouvá i její zástupkyně Stáňa, která měla blízko k Pinociovi. Byla z toho zoufalá.

Patt ji doporučil, že jediným východiskem jak zahnat její chmury je, zatnout zuby a tyto problémy zatím hodit za hlavu. Měla by se zaměřit na děvčata, jít si za svým, protože to byl od začátku její sen i cíl. Později to chce sám vyřešit. Už jí neřekl, pod jak silným tlakem od všech oddílových činovníků i roverů je on sám. Jim, zdravotnice a Seržant, byli prakticky nepoužitelní, protože neměli na nic čas.

V loňském roce si dal Patt závazek, bojovat o každou duši v oddílu. Na druhou stranu cítil, že současný stav, co do počtu dětí je relativní, a nebylo by na škodu, zvýšit propagaci oddílu vůči veřejnosti.

Z toho důvodu se domluvil s otcem Mamuta, zda by neměl námitek, zavěsit na jeho dům v centru města, oddílovou vývěsku. Dostal souhlas a tak Trojka byla prvním skautským oddílem, který mohl prezentovat svou činnost. Zájem veřejnosti byl, jak dokladovaly telefonáty a nové přihlášky do oddílu. Zvlášť, když měly otevřené dveře i dívky.

Vlčat a světlušek bylo v oddílu dosti, přesto celkový stav byl k zlosti. Smečka měla opět bezmála dvacet vlčat, z toho třetina věkově patřila do družiny. Skautské družiny (Medvědi, Bobři), se také rozrostly. Po novém roce se vrátil Tichošlápek, ale přišlo i několik mladších nováčků.

Z těchto důvodů, byl současný stav natolik neúnosný, že bylo nutné rychle reagovat, a oddíl přestavět. Zbytečně se neříká, že oddíl je jako živý organizmus. Pattovi bylo zřejmé, že když ze smečky vyřadí pár vlčat k družinám, bude proti tomu Pinocio. Aby se vyhnul další konfrontaci, oznámil veškeré změny, koncem ledna na oddílové schůzce.

Nejprve všem vysvětlil důvod této zásadní změny. Jak očekával, Pinocio byl proti, za zády mu podporu dodávali roveři s Mamutem. Patt ale proti nim obrátil rádce družin, když jim připomněl, že to není tak dlouho, co si stěžovali, že vlčata přichází do družin nepřipravená. Rádcům se uleví co do počtu, ale budou mít víc práce s nováčky.

A tak byla obnovena družina Orlů, pod vedením br. Bydla s Tichošlápkem. Celkový stav oddílu byl přes půl sta duší (29 vlčat a skautů, 10 světlušek, 2 roveři), vč. deseti činovníků (!).
  • Medvědi - Minutka se Žerykem  
  • Bobři - Pivo a Bobr
  • Orli - Bydlo a Tichošlápek
  • Vlčata - Pinocio s Borkem
  • Rosničky – Sluníčko se Stáňou
Aby se oddíl lépe stmelil, uspořádal Patt následně zimní oddílovou výpravu na tábořiště. Každý měl s sebou velký igelitový pytel, který nahrazoval sáňky. S použitím sádry, se odlévaly zvířecí stopy ve sněhu, rozdělával oheň, a další.

BackNext
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony