Komsomolci

Ruský skauting
Čas o času do klubovny Trojky zavítal i Akéla. Tentokrát přišel s náčelníkem ORJ, na schůzku vlčat. Johny oficiálně před celou smečkou, předal br. Pinociovi dekret absolventa , což jeho smečka odměnila pokřikem. Pinocio LŠ prošel ještě jako neplnoletý, stejně tak jako VZ. Plnoletosti dosáhl koncem ledna 96, tedy i právo nosit všechna označení absolventa Lesní školy.

Potom se Akéla s Johnym obrátili na Patta, který byl také přítomen, jestli by si mohli promluvit někde o samotě. Jejich otázka zněla, zda by byl schopen zajistit čtrnáctidenní skautský tábor, na svém tábořišti. Problém by s tím neměl, ale dovolenou si nechává pro svůj tábor, odpověděl. Zároveň se zvědavě zadíval na staré kmety a čekal, že otázku doprovodí nějakou podrobností. A tak se i stalo.


Johny byl prý osloven náčelnictvem, ale zatím se k ničemu nezavázal, dušoval se. Tábor by byl pro běloruské skauty a skautky, ve věku 13 - 18 let. Samozřejmě kompletně se vším co ke skautskému táboru patří, vč. programu. Termín byl avizován před našimi prázdninami. Pattův oddíl by si prý takto mohl vydělat nějakou korunu (dolary). Vždyť tam byl skauting chvilku za cara Mikuláše, to je nějaký zoufalý počin nějakého mládežníka z ÚRJ, mudroval Patt. Slyšel ho i Pinocio a přiběhl vyslechnout si celou nabídku.


Patt na všechny hleděl a nevěřil svým uším. Dělají si Akéla s Johnym legraci, nebo někdo "nahoře" zapomněl, jaký se píše rok? Jako, že přijedou na skautský tábor bývalí komsomolci, a my jim máme dělat servis? Oni si nebudou sami kopat latrínu? Na ranním nástupu se bude vytahovat jaké vlajka - Běloruska, ptal se Patt. Avšak Pinocio za Patta slíbil, že nabídku předloží na OR, a potom se s Pattem ozvou.


Na následující OR, byli touto nabídkou, kterou Pinocio přednesl, činovníci a roveři nadšení. Patt jim dopředu sdělil, že on sám má k tomu své výhrady, a ani se tím nechce zabývat. Ale pokud si myslí, že by to zvládli bez mezinárodního konfliktu a zároveň dodržení prohibice, potom ať začnou s přípravou. Na druhou stranu, pokud by tento "úlet" nedopadl, mohou program použít na svůj tábor. S tím se také rozešli a Patt v tomto duchu informoval Akélu.


Jak plynul čas a mlhavé zvěsti, tak skauty z Běloruska nahradili skauti z Ruské federace. Závěrem se Pattovi doneslo, že to nejsou žádní skauti, ale synové a dcerky komunistických papalášů. Takže, přece jen komsomolci, pomyslel si...

(O skautingu v Rusku je pěkné vyprávění od br. Aliho, které stojí za to.)
back
next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony