Legenda kmene Ojibwejů o vzniku Dreamcatchers (Lapače snů)

Dreamcatchers (Lapač snů)
Dávno ve starověku lidu Ojibwejů, všechny kmeny sídlily na místě známém jako Želví ostrov. Staří Ojibwejové vyprávěli, jak jistá Asibikaashi (pramatka pavouků) pomohla vrátit Giizis (slunce) zpět k lidem. 
Podnes se i traduje, že Asibikaashi staví svůj nádherný domek z pavučin před úsvitem. Pokud se probudíte za svítání, jak byste měli, najdete její domek, a co víc, spatříte kouzlo, kdy Asibikaashi probouzí slunce skrze jemný třpyt rosy.

Asibikaasi pečovala i ochraňovala všechny děti svého kmene, a dělala by tak dodnes. Když se ale Ojibwejové rozptýlili do čtyř koutů Severní Ameriky, pro Asibikaashi bylo nadále obtížné navštěvovat všechny narozené děti, matky, sestry. Proto zhotovovala magickou pavučinu pro nově narozené děti z vrbového prutu, jelení šlachy, a jemnou pavučinou z rostlin.

Tvar kruhu představoval kruh života, jeho síly jako je slunce (Giizis) a měsíc, které cestují každý den a noc oblohou. Magická pavučina zachytila všechny zlé sny, a dovolila malým otvorem ve svém středu, proniknout do mysli spících lidí pouze vlídným myšlenkám. V prvních paprscích slunečního světla, špatné sny a noční můry zanikly.

Zatímco v mnoha kulturách jsou pavouci strašidelní, lid Ojibwejů jej považoval za symbol ochrany a pohodlí. Když vidíme malého Asibikaashi (pavoučka), neměli bychom se ho bát, ale místo toho respektovat a ochraňovat. K úctě původu, má Lapač snů po svém obvodu stanovený počet bodů, kterých se pavučina dotýká. Je to číslo osm (počet pavoučích noh), nebo číslo sedm (proroctví).
 

Tradičně se do středu Lapače snů dává ptačí pero; jako symbol vzduchu. Je to základ veškerého života na Zemi. Dítě se zájmem sleduje, jak si proudící vzduch pohrává s ptačím chmýřím nad jeho postýlkou. Dítě to vše se zájmem pozoruje, a zároveň si postupně uvědomuje význam čistého vzduchu. Pro dívky se zavěšuje chmýří soví, které propouští moudrost, pro chlapce orlí – propouští odvahu. Na Lapač snů pro dospělé, nepatří ptačí chmýří, ale pírka.
 

Dále by dospělí měli používat Lapač snů z tkaného vlákna, které je pevnější, a lépe odráží jejich dospělé „sny”. Rovněž zavěšení by mělo být v místě kam dopadají první ranní paprsky, pravděpodobně do okna. Použití korálků, přišlo až mnohem později, a mělo také určitý význam. Použití čtyř drahokamů, reprezentuje čtyři síly (vzduch, země, voda a oheň).
 

Také se v mnoha částech Kanady a severovýchodní USA, liší tvarem. Používá se protáhlý tvar slzy (vločky), které jsou podobné tvarům, které tito domorodí Američané používali při výrobě sněžnic. Velikost kruhu, tvar, použité materiály, i kladení ok bylo také velmi důležité. Před prvním použitím, prošel Lapač snů očistným obřadem v kouři z doutnajícího šalvěje.
PS. Nechci uvádět postup jak si Dreamcatchers zhotovit. Na webu dnes naleznete návodů dostatek, a zvlášť pro děvčata, je to skvělý nápad pro příští letní tábory…
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony