Co to je SHTF či KSTP? - II.

Posledně jsme si povídali, jaká jsou "hospodářská opatření pro krizové stavy" (HOPKS). Nyní si vyjmenujme, před čím by nás měl stát chránit, eventuálně alespoň pomoci.

Nevojenské hrozby:

1. Povodně - postihují nás lokálně
2. Velký požár, sněhová kalamita, sesuv půdy, zemětřesení.
3. Epidemie
4. Epifytie (nákaza polních či lesních kultur) - divoká prasata na Zlínsku
5. Epizootie (plošná nákaza zvířat)
6. Radiační havárie
7. Chemická havárie
8. Jiná technologická havárie velkého rozsahu
9. Narušení či protrhnutí hráze.
10. Kontaminace vody, vzduchu v důsledku havárie
11. Narušení finančního a devízového hospodaření
12. Narušení dodávek ropy a plynu
13. Narušení dodávek elektrické energie
14. Narušení dodávek potravin
15. Narušení dodávek vody
16. Narušení dodávek léků a zdravotnického materiálu
17. Narušení dopravy
18. Narušení telekomunikací a IT
19. Migrační vlna
20. Narušení zákonnosti
21. Mimořádná situace v zahraničí

Vojenské hrozby:

1. Přímé napadení a ohrožení integrity vlastního území cizím státem
2. Operace NATO vedená na našem území
3. Operace NATO vedená blízko našeho území
4. Operace NATO vedená na dálku ale s naší podporou

Tady je dobré mrknout se na stránky Správa státních hmotných rezerv, a úplně dole naleznete nenápadný dokument nazvaný: Metodické pokyny pro přípravu a realizaci regulačních opatření v systému HOPKSTam mimo jiné naleznete, jak si vás stát bude vykrmovat, pokud se najede na přídělové lístky:

Kouknem se na normu životně důležitých potravin a výrobků pro občany nad 15 let na měsíc (věk se dělí do třech skupin: do 6 let / 15 let / nad 15 let):

Život na příděl
Děti mají nárok na mléko a máslo o třetinu vyšší
(jestli bude mléko nebo máslo odtučněné, se neuvádí).


Nyní si každou položku vydělte počtem dní v měsíci.
Takže, co se týká energie nějakých 8300 kj nebo 2000 kcal. Žádná sláva. To znamená, že s takovouto dávkou můžete tak akorát sedět na zadku a modlit se. Na nějakou velkou námahu zapomeňte. Takže si to sesumarizujeme.

Stát má potravinové zásoby na 30 dní, které by měl zvládnout distribuovat obyvatelstvu, proti přídělovému (již jsou natištěné) ústřižku. Osobně nevěřím ani jednomu.

Také zapomeňte, že si někam zajedete svým autem. Pohyb soukromých vozidel bude výrazně omezen, na pohonné hmoty nebudete mít nárok. Začne se omezovat dodávka plynu, elektrické energie, tepla, aj.

V případě opravdového průšvihu, se pravděpodobně vyskytne vícero hrozeb současně. Což bude mnohem zajímavější, ne-li děsivější, když nebude k tomu všemu komunikace, nepůjde internet...

No, a nyní se dostáváme k vysvětlení, co znamená ona zkratka - SHTF?
V podstatě se jedná o zkratku zkratky, protože celá zkratka je WTHSHTF (When The Shit Hits The Fan). Ale zažitá zkratka je přeci jen SHTF - česky KSTP – Když se to pos ... Někde naleznete o slovo Postapo, PostApo.

Fajn, ale co to vlastně znamená prakticky? Je to situace, kdy stát selže, jako občany nás přestane chránit, protože to z nějakého důvodu nedokáže, nebo nechce. V tomto případě mohou nastat sociální výbuchy společnosti, což se zdá nejpravděpodobnější, nastává výše zmiňovaná situace, označovaná tou podivnou zkratkou - SHTF. Jedná se o situaci, kdy musíte najet na jiný režim jednání, a chování, než je běžné v normální civilizované společnosti...
Back

Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony