Mám v oddílu packaly, nebo teroristy?

BIS

V úterý, kolem sedmé hodiny ranní dne 2. 1. 1996, vjel na železniční viadukt v pořadí druhý pravidelný spoj. Mašinfíra zahlédl něco neobvyklého v kolejišti, navíc s barevnými dráty, proto ani na okamžik neváhal a soupravu zastavil…

Na místo činu byla povolána statní, společně s železniční policií. Doprava, byla po dobu této mimořádné události nahrazena autobusovou přepravou. Po ohledání viaduktu byl povolán krajský pyrotechnik, tím pádem se do vyšetřování zapojila i kriminálka.

Shodou náhod, v nedalekém městě, slavili příchod nového roku pražští příznivci tehdejší krajně pravicové strany. Z toho byl vyvozen i další směr vyšetřování, coby možný teroristický čin, a vyšetřování se ujala BIS.

Pyrotechnici prohlédli celý viadukt. Nenechali nic náhodě, použili i slaňovací techniku, aby prohlédli všechny pilíře mostu. Domnělé trhaviny "deaktivovali" a pěšky prohledali celý zbytek tratě až do města.

BIS vyslechla všechny účastníky pravicové strany, a protože tato stopa nevykazovala známky ohrožení republiky, předala případ k došetření zpět kriminálce. Ta vyslechla v nedalekém městečku všechny zaměstnance (i bývalé), kteří přicházeli do styku s trhavinami, protože ve zdejší fabrice se kdysi trhaviny používali.

Vyslechli všechny cestující večerních i nočních spojů, zda si něčeho nevšimli. Ejhle - stopa! Dva lesní dělníci vypověděli, že když jeli prvním spojem do práce, přistoupila skupinka promrzlých mladíků, očividně promočených, urousaných s batohy na zádech (!). Vystoupili s nimi na konečné. Jednoho z nich zná podle vidění, nejspíš dojíždí k nim do školy. Kriminálka se začala poptávat ve školách, myslivců, rybářů, trampů a skautů. Hledala kluky mezi 15 - 20ti roky, kteří dojíždí na studia.

Pyrotechnici prohlédli celý viadukt
Měsíc po roverské misi, počátkem února i Patta navštívili dva pánové od KRIPO s tím, že vede chlapecký skautský oddíl. Chtěli vědět, jestli nepořádal nějakou oddílovou akci na nový rok tam a tam. Patt upřímně odpověděl, že žádnou oddílovou akci nepořádal, a zájmová území oddílu, se rozkládají na opačném konci okresu, což byla pravda. Když se naopak Sherlocků zeptal, oč jde, nechtěli nic prozradit, prý jde o bezpečnost státu. Proto byl Patt docela rád, že na jimi danou otázku mohl pravdivě odpovědět. Možná kdyby položili otázku jinak, ale nezeptali se.


Dva měsíce poté, za Pattem přišel do práce človíček v modré sportovní bundě, představil se, a že je od železniční policie. Před Patta položil zapnutý diktafon, že se potřebuje na něco zeptat. Řeší se takový případ, a KRIPO jim to hodilo k došetření. Opět se vyptával, a Patt mu odpověděl to samé, co předešlé návštěvě.

Po několika týdnech se objevil znovu. Tentokráte se vyptával na činnost s oddílem. Kolik mám Patt dětí a jak staré. Zda nocují, či pochodují také přes noc. Navíc prozradil, co se vyšetřuje, a jak na případu dře mohutná státní mašinérie.

Mezi tím, zachytila KRIPO v městě nedaleko viaduktu, že se o případu bavili žáci v jedné místní škole. Učitel mluvil s žákyní, která říkala, že její bratr ví, kdo to udělal, a škola to ohlásila Policii (!). Policie poznatek předala Železniční policii…

V květnu Patta opět navštívil detektiv a začal se opět vyptávat. A jestli náhodou neví o tom, že by si některý starší kluk z oddílu, společně s několika dalšími kamarády, udělali noční pochod. Patt mu opatrně přislíbil, že se jako pozeptá.

Po jeho odchodu si svolal rovery, aby se vzájemně informovali o probíhajícím vyšetřování. Co zatím pověděl Patt, a co vědí vyšetřovatelé. Roveři se v podstatě Pattovi vysmáli, že o nic tehdy nešlo. Nemá být nervózní, protože nikdo nic neprozradil. Patt věděl, že roveři od samého počátku, celý výsadek zpackali. S napětím proto očekával, kdy se detektiv zase objeví.

Netrvalo to týden, a Pattovi ráno v práci klepal na dveře, že se jde jako pozeptat, co zjistil. Hned na začátku, Patta zaskočil otázkou, jestli někdo z jeho roverů je již plnoletý. Věděl, že jeden ze starších kluků dojíždí do školy v městě nedaleko celého incidentu. Věděl, že se zajímá o trhaviny, a jako důkaz vyndal z kožené kabely jednu imitaci nálože, zabalenou v igelitovém pytlíku, kterou Seržant s takovou pečlivostí vyrobil.

Prozradil, jak se dostal na Patta, a jak nepřímo došel k přesvědčení, že musí vědět víc. Pokud Patt o ničem neví, budou si muset předvolat k výslechu Seržanta s rodiči. Všude našli hodně otisků, zvlášť na dětské modelíně. Patt si rychle uvědomil, že byl klasicky zahnán do kouta. Také věděl, že už nemá cenu zapírat, naopak zmírnit důsledek.

Patt pokýval hlavou, ukázal na diktafon, a dal vyšetřovateli znamení, aby jej vypnul. Souhlasil s výpovědí, ale s tím, že celý případ bude dořešen jako klukovina u přestupkové komise MěÚ, protože nikdo nebyl v té době plnoletý. Patt to oznámil roverům.

K přestupkové komisi, byli koncem června přizváni roveři s rodiči, a Patt se účastnil jako jejich obhájce. Také to schytal, s čímž počítal, za všechny. Hodně starý státní úředník na Patta hulákal, k čemu že to cvičí dorost, a že ze skautingem to nemá co dělat, atd.

Nakonec bylo rozhodnuto, že všichni teroristé zaplatí pokutu 100 korun, dole v pokladně. A zatímco všichni spěchali domů, celou pokutu uhradil Patt sám, a kupony odnesl zpět komisi, aby rodiče nebyli škodní. Přesto se nezbavil pocitu, že si roveři i rodiče naivně myslí, že by nikdo na nic nepřišel, kdyby Patt nemluvil...
Patt v duchu děkoval Bohu, že Mamuta tehdy porazilo auto, a tím se vyhnul jako plnoletý trestní odpovědnosti. Náhrada škod a nákladů na objasnění této mimořádné události přesahovala milion korun…
BackNext
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony