Pokud mízu nevyžunknete na místě, doporučuji si vyzkoušet výrobu březového sirupu. Oproti javoru obsahuje menší obsah cukru (fruktózy), ale mnohem víc minerálů (draslík, vápník, fosfor, hořčík, mangan, zinek, sodík a železo). Jedná se tedy o velmi vzácnou, a cennou tekutinu. Jenom pro porovnání: za 100 ml javorového sirupu dáte cca 120 kaček, za sirup březový – 500 Kč.
V krátkosti jak tedy sběr probíhá
Do stromu se navrtá dírka do hloubky max. 5 cm, vrtákem o šířce 6 - 10 mm. Vrtejte směrem nahoru pod úhlem asi 30 stupňů, aby míza mohla proudit samovolně. Já používám vrták do dřeva 9 mm, do otvoru potom strčím plastovou hadičku. Na druhou stranu odvrtám tím samým vrtákem víčko u PET lahve.
Empirie: V současné době už naleznete na našem trhu tzv. "kohouty" na sběr mízy. Použití takového kohoutku je mnohem šetrnější ke stromu, a umožňuje Vám pravidelný přísun mízy bez ohledu na počasí.
Chcete-li ochránit strom před poškozením, tak po ukončení sběru zamáznete dírku štěpařským voskem, nebo tam vtlučte dřevěný spojovací kolík (používaný např. v nábytkářství – k dostání ve všech hobby marketech). Pokud je někdo zručný, kolík snadno zhotoví na místě nožem. Strom velmi rychle zregeneruje, a za rok ani nemusíte poznat, kde přesně byl navrtán. Pravidlo slušnosti pak říká, že stromu bychom měli také za jeho mízu řádně poděkovat.
Jak získáme sirup
Začněte tím, že mízu rychle přivedeme k bodu varu, potom zmírníme a udržujeme teplotu kolem 90 °C, dokud se objem nesníží na 25% původního objemu. Je třeba občas použít teploměr na zavařování. Během tohoto procesu nesmíte k dávce přilévat další mízu. Může to způsobit připálení již vařící mízy.
V tomto momentě se osvědčilo přelití sirupu do menší nádoby, eventuálně nádoby s dvojitým dnem. Před nalitím přefiltrujte březovou mízu přes jemný filtr, osvědčilo se, vložit do sítka papírový kávový filtr. Pokračujte v odpařování, ale opět se ujistěte, že teplota nepřekročí 90 °C. Pokračujte ve vaření, dokud sirup nezačne houstnout, a získá tmavou jantarovou barvu. Hotový sirup k rychlé spotřebě uložte do lednice. Pokud chcete sirup uskladnit na delší dobu, musíte sirup sterilizovat.
Ještě vám chci poskytnout seznam dalších odzkoušených stromů, z kterých můžete s úspěchem získat sladký sirup.
- Bříza (100 litrů /1 litr - poměr mízy a sirupu)
- Javor (40/1)
- Lípa
- Klen
- Habr
- Topol bílý
- Střemcha
- Modřín
Dle současné legislativy EU u bylinných produktů nesmím uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin. Howgh!