Březový sirup


Březová míza
Bříza má silné regenerační schopnosti, a i proto, je u nás vnímána jako plevelnatý strom, vhodný leda tak na zátop v krbu. Ale než břízu hodíte do ohně, nabízím malé zamyšlení. Z kmene břízy můžete získat i jiný dar, než teplo, a tou je míza. Březová míza je přírodní dar v podobě čisté tekutiny, která se získává v brzkém předjaří, jak se zpívá v jedné písničce, když se „nalejvaj pupence“.

Pokud mízu nevyžunknete na místě, doporučuji si vyzkoušet výrobu březového sirupu. Oproti javoru obsahuje menší obsah cukru (fruktózy), ale mnohem víc minerálů (draslík, vápník, fosfor, hořčík, mangan, zinek, sodík a železo). Jedná se tedy o velmi vzácnou, a cennou tekutinu. Jenom pro porovnání: za 100 ml javorového sirupu dáte cca 120 kaček, za sirup březový – 500 Kč.

V krátkosti jak tedy sběr probíhá


Sběr mízy do PETek
Pro sběr vybíráme vzrostlejší stromy s průměrem nad 30cm. Hledejte stromy s největšími korunami, protože ty budou mít největší obsah mízy. Odběr provedeme nějakých 100-140 cm nad zemí pomocí bodového vrtu. 


Do stromu se navrtá dírka do hloubky max. 5 cm, vrtákem o šířce 6 - 10 mm. Vrtejte směrem nahoru pod úhlem asi 30 stupňů, aby míza mohla proudit samovolně. Já používám vrták do dřeva 9 mm, do otvoru potom strčím plastovou hadičku. Na druhou stranu odvrtám tím samým vrtákem víčko u PET lahve.
Empirie: V současné době už naleznete na našem trhu tzv. "kohouty" na sběr mízy. Použití takového kohoutku je mnohem šetrnější ke stromu, a umožňuje Vám pravidelný přísun mízy bez ohledu na počasí.
 
Chcete-li ochránit strom před poškozením, tak po ukončení sběru zamáznete dírku štěpařským voskem, nebo tam vtlučte dřevěný spojovací kolík (používaný např. v nábytkářství – k dostání ve všech hobby marketech). Pokud je někdo zručný, kolík snadno zhotoví na místě nožem. Strom velmi rychle zregeneruje, a za rok ani nemusíte poznat, kde přesně byl navrtán. Pravidlo slušnosti pak říká, že stromu bychom měli také za jeho mízu řádně poděkovat.

Jak získáme sirup


Barva sirupů
Získaná březová míza má velmi krátkou trvanlivost. Pokud ji skladujeme v lednici, měli bychom jí spotřebovat přibližně do pěti dnů. Březový sirup má výraznou chuť, jako by obsahoval špetku karamelu a melasy. K získání jednoho litrů březového sirupu je třeba až 100 litrů mízy, proto se prodává až za pětinásobnou cenu sirupu javorového. Odpařování přebytečné vody je obdobné jako u mízy javoru. Vyžaduje však větší péči, jelikož březová míza je na teplotu citlivější, díky obsahu fruktózy, oproti sacharóze v míze javorové. Vyžaduje proto teplotu nižší a odpařování pozvolnější, jinak sirup snadno získá připálenou chuť.
 

Začněte tím, že mízu rychle přivedeme k bodu varu, potom zmírníme a udržujeme teplotu kolem 90 °C, dokud se objem nesníží na 25% původního objemu. Je třeba občas použít teploměr na zavařování. Během tohoto procesu nesmíte k dávce přilévat další mízu. Může to způsobit připálení již vařící mízy.
 

V tomto momentě se osvědčilo přelití sirupu do menší nádoby, eventuálně nádoby s dvojitým dnem. Před nalitím přefiltrujte březovou mízu přes jemný filtr, osvědčilo se, vložit do sítka papírový kávový filtr. Pokračujte v odpařování, ale opět se ujistěte, že teplota nepřekročí 90 °C. Pokračujte ve vaření,
Kohoutek
dokud sirup nezačne houstnout, a získá tmavou jantarovou barvu. Hotový sirup k rychlé spotřebě uložte do lednice. Pokud chcete sirup uskladnit na delší dobu, musíte sirup sterilizovat.
 

Ještě vám chci poskytnout seznam dalších odzkoušených stromů, z kterých můžete s úspěchem získat sladký sirup.

  • Bříza (100 litrů /1 litr - poměr mízy a sirupu)
  • Javor (40/1)                       
  • Lípa
  • Klen
  • Habr
  • Topol bílý
  • Střemcha
  • Modřín
Dle současné legislativy EU u bylinných produktů nesmím uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin. Howgh!
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony