CMT a Fit trojboj


CMT - bodovací tabulka
CELOSTNÍ MOTORICKÝ TEST

V některých skautských stupních zdatnosti se vyskytovala záhadná zkratka - CMT. Za ní se skrýval celostní motorický test, ve kterém si měl dosáhnout jistý počet bodů. Náš oddíl to často cvičil na táborech. Zde jsou jeho podmínky:

Začínáš v lehu na zádech, tělo natažené, lopatky a paty se dotýkají země. Z lehu přejdeš do stoje spatného, ze stoje do lehu na břiše, z lehu na břiše opět do stoje spatného, a ze stoje do výchozí polohy na zádech.

Tento cvik, složený ze čtyř poloh, máš opakovat bez přestávky po dvě minuty. Čím vícekrát ho provedeš, tím cennější důkaz podáš o své rychlosti, síle, obratnosti i vytrvalosti. Každá poloha musí být naprosto přesná!

Ve zdravém těle
Ve stoji máš mít trup vzpřímený, kolena napnutá, paty u sebe, v lehu na břiše se musí dotýkat země hrudník, v lehu na zádech zase lopatky a paty. Způsob, jakým přecházíš z jedné polohy do druhé, není předepsaný, zvol si takový, který se ti zdá nejrychlejší a nejsnazší.



FIT - TROJBOJ

Ve výběrových bodech skautských stupňů zdatnosti byl i tělocvičný trojboj s těmito disciplínami:

  1. Skok daleký z místa (tři pokusy, počítá se nejlepší). Výkon se měří od místa odrazu (nohy vedle sebe, špičky chodidel na jedné úrovni) k místu dopadu (poslední stopa - noha, pata, tělo, ruka). 
  2. Kliky ze vzporu ležmo - počítá se každý klik. Vzpor ležmo je rovný (ani prohnutý, ani vysazený), paže napjaté. Klik je takový, že se hrudník dotkne podložky.
  3. Hluboký předklon ve stoji spatném na podložce (lavička, bedna apod.) - plynulý předklon bez pokrčení nohou, do krajní polohy dosáhnout rukama (špičky prstů) co nejníže pod úroveň podložky.
Výsledky se hodnotily podle níže uvedených bodovacích tabulek:
FIT - skauti         FIT - skautky


 

Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony