Operace Arnhem

Noc byla jasná
V pondělí, dne 1. 1. 1996 večer, čtyřčlenný noční výsadek roverů oblečený do maskáčů, a podobných mundúrů, postupoval rychle k svému cíli cestou necestou. Hned za městem se rozkládají vojenské cvičné prostory (tankodrom, střelnice) s hlídanými objekty (muniční sklady). Seržant svou misi naplánoval předem právě touto krajinou, jako nejkratší cestu k cíli vzdálenému cca 22 km.

Noc byla jasná, a měsíc svítil jako baterka. V jednom bodě plánované trasy, bylo nutno projít kolem muničního skladu. Po chvilce pozorování roveři odhalili postavu strážného, který se volným krokem procházel v blízkosti objektu. Vyčkali, sledujíc rytmus obchůzky, až se vydá na obhlídku a ztratí se z dohledu. Když jako stíny procházeli kolem strážnice, narazili na vojenskou brigadýrku strážného. Jako důkaz pro Patta se bude hodit, proto ji vzali s sebou.

Před půlnocí dosáhli roveři cíle svého putování - železničního viaduktu nad údolím Milevského potoka. Dle jízdního řádu, měli pár hodin volnou trať. Pro jistotu viadukt obešli a obsadili z obou stran hlídkou. Seržant s pomocníkem začal s umístěním jednotlivých imitací náloží, včetně rozbušek. Byly umístěny tak, aby byl zlikvidován nejen svršek ale i mostní pilíře.


Viadukt byl nasvícený měsícem jako obrovské jeviště, a pomalu se začal halit do mrazivé mlhy. Seržant ještě jednou prošel objekt, hrdý na svou práci. Citelně se ochladilo, a tak se roveři rozhodli vyklidit bojiště. Tehdy udělali další z několika chyb, kterými celý výsadek deklasovali na noční procházku.
  • Právě proto, že postupovali cestou necestou (místy se prodírali vysokou trávou, místy plazili), byli všichni později zákonitě prochladlí. Pro případ zpáteční cesty s sebou neměl nikdo náhradní suché oblečení, ani boty.

  • Rozhodli se nejít zpět na základnu po svých, aby dokončili výsadek, nýbrž přemístit se podél kolejí do nejbližší zastávky. Tady vyčkali příjezdu prvního vlaku, kterým se vrátili domů. Společně s nimi, motorákem cestovalo pár lidiček na směnu do fabriky, a několik lesních dělníků.

  • Seržant do celé akce zasvětil třetí osoby. Byl předem domluvený se svými spolužáky z nedalekého města, že ráno tyto cvičné nástrahy odstraní, aby nedošlo k prozrazení. Nestalo se tak. Spolužáci zůstali v posteli (venku mrzlo), a později už byl viadukt v obležení Policie.
postupovali cestou necestou
Kolem sedmé hodiny ranní vjel na viadukt v pořadí druhý pravidelný spoj. Řidič zahlédl něco nezvyklého v kolejišti, navíc s barevnými dráty, proto ani na okamžik nezaváhal a soupravu zastavil…


Když se Seržant vyspal, naťukal na psacím stroji, dle časosběrných poznámek hlášení o průběhu celé akce Arnhem. Že byla přerušena na železniční trase Tábor - Milevsko doprava, Patt zaznamenal až následující den z rozhlasu. Oficiálním důvodem byla technická závada na trati. Později v průběhu týdne Seržant předal Pattovi hlášení s vojenskou čepicí. Po přečtení to Pattovi všechno docvaklo.

Došlo mu, že se jedná o zatím neidentifikovatelný průšvih velkého rozměru. Roveři Patta ubezpečovali, že po celou dobu měli vše pod kontrolou, a v podstatě selhali nespolehliví spolužáci. Patt ale rozhodl, že noční výsadek nebyl proveden dle domluvených pravidel, tudíž je neplatný! Seržantovi vyčetl, že jednali na vlastní pěst, a předem s ním celý plán nekonzultovali. Společně nyní budou muset čelit případným důsledkům jejich mise. 
Patt se rozhodl vyčkat dalších událostí, které na sebe nenechaly dlouho čekat...
Back Next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony