Noční výsadek roverů

V prosinci r. 1995 za Pattem přišel Pinocio se Seržantem a Mamutem. Snad pod dojmem posledního letního tábora, navrhli samostatný noční výsadek pro rovery. Výsadku by se měli účastnit několik chlapců z bývalé Sagitty. Patt nebyl proti, a jako program pro rovery se mu to zdálo vhodné, pokud se dodrží určitá pravidla. S tím roveři souhlasili, a od Patta chtěli zatím předběžně navrhnout nějaké vhodné místo jako cíl.

Patt jim navrhl jako strategický objekt televizní vysílač Mezivrata u Votic. Záměrem nočního výsadku měl být skrytý přesun tam i zpět, a zároveň jako důkaz dosažení cíle, zmapovaní důležitého objektu. V té době Patt poblíž pracoval, proto i věděl, že vysílač je hlídán armádou, což roverům taktně zatajil.

Viadukt
Na oddílové vánoční schůzce ale Seržant Pattovi řekl, že si dojeli omrknout Mezivrata za denního světla, leč kýžený vysílač prostě nenalezli. Je možné, že jde přehlédnout stožár vysílače na kopci, pomyslel si Patt. Ano, stalo se, ale Seržant přišel s náhradním plánem. Jako strategickou stavbu si roveři zvolili železniční viadukt
 u Milevska. Seržant do Milevska dojížděl vlakem na gympl, proto místo znal.

Patt souhlasil s tím, že Seržant bude odpovědný za zdárný průběh celé akce dle dohody, a po skončení mu předá písemné hlášení s časovou mapou a mapou celé trasy. Seržant suše pronesl "Provedu!", a tím noční výsadek roverů dostal zelenou.

Od této chvíle se chlapec zamkl doma, aby vypracoval taktický plán. Výsadek pojmenoval krycím názvem Arnhem (dle největší válečné výsadkové operace druhé světové války).

Seržant byl natolik vynalézavý, a o tom Patt neměl potuchy, že si na počítači vytiskl přesné kopie obalů trhavin Perunitu a Semtexu. Perunit nahradil kouskem násady na koště, Semtex zase červenou dětskou modelínou, zabalenou do celofánu, a místo rozbušek použil zbytky telefonních drátů. Sehnal maskovací krémy, provedl nábor, výběr branců (roverů) a výcvik. Celkem se jednalo o pětičlennou četu fyzicky zdatných roverů.

Perunit
Vše bylo připraveno, čekalo se na den D, který připadl na pondělí - 1. ledna 1996. Ten den, mimo začátku roku, a den následující, se stalo i několik nepředvídaných událostí.

Prvou událostí bylo počasí. Zatímco na nový rok byla noční teplota +5 °C, následující den náhle klesla na -5 °C. Další událostí bylo, že Mamuta porazilo před domem na přechodu auto. Nic vážného se mu nestalo, ale četa byla o jednoho oslabena. Seržant rozhodl, že se operace i tak uskuteční.

Začátek byl naplánován na 17 hodinu, neboť cíl byl vzdálen cca 25 km pěším pochodem mimo obydlená místa. A tak zatímco celý národ v podvečer rozebíral novoroční projev a bilancoval, čtyři temné stíny bez postupně mizely v klokotských hvozdech. Na cestu jim začal svítit měsíc…

Next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony