Vázané stavby IV. - Lano

PŘÍRODNÍ LANO


Křížová vazba
Bavlněné lano
je dnes již překonáno jinými typy lan. Pokud tedy pominu posledně zmiňovanou bavlněnou šňůru (prádelní), tak z přírodních materiálů, je na našem trhu provazů hodně málo. Nalezneme pouze lano jutové, které se sice zdá pro naše vázané stavby vhodné – ALE. Snadno se s ním manipuluje, má dobrý poměr pevnosti k síle, ale z vlastní zkušenosti vím, že se hodně rozpíná. Když zmokne, tak se srazí, po vysušení naopak protáhne, a rychle se třepí.

Pro naši potřebu přichází v úvahu ještě tak vázací motouz. Vázací motouz je v obchodě s nářadím snadno dostupný v různé síle. Jeho nízká cena z něj dělají po použití odpad. Ale tak rychle ho vyhazovat do koše nemusíte - rozcupovaná hrst těchto vláken je na táboře velmi dobrým podpalovačem.

Několik nápadů na použití motouzu:
  • Dva motouzy, které se zkroutí, se vyrovnají lehké šňůře.
  • Pokus vázaná stavba vyžaduje použití kmínku o průměru menším než 5 cm, může právě motouz být tím vhodným prostředkem pro úvaz.
  • Pomocí motouzu můžete uchytit příčné nosníky lávky.
  • Motouz použijte k vyznačení bezpečného prostoru, nebo cesty k táborovému zařízení, atd.


LANO POLYPROPYLÉNOVÉ   

Lano (bez jádra, nebo s jádrem)vyrobené z tohoto umělého vlákna by mělo být považováno za základ pro naši činnost, protože je lehké a jeho poměr pevnosti k průměru je dobrý. Má nepatrný roztahovací faktor, ale díky své nosnosti je vhodný jak pro kotvení, tak i pro každou vazbu, která je silně namáhána.

Polypropylenové lano se tahem dobře zatáhne, a neměl by být problémem s jeho pozdějším rozvázáním. Lano odolává plísním, ve vodě plave, což z něj činí dobré lano pro použití i za mokra. Vzhledem k tomu, že má hladký povrch, měly by být provedeny pro ukončení čtyři omotávky místo obvyklých tří. Zaříznuté konce lana by měly být zatavené.

  • Nevýhodou polypropylenu je to, že dlouhé (měsíce) vystavení slunci má na vlákna nežádoucí účinek.


LANO NYLONOVÉ 

Nylonové lano je dostupné jak v opleteném, tak i v zaplétaném profilu, ale je dražší. Jeho vlákna se snadno zachycují na kůře, což může být pro někoho problém. 

Nylonové lano je v tahu velmi odolné k síle (průměru), ale ztrácí svou pevnost v mokrém prostředí. Nejvíce převládající nevýhodou nylonového lana je to, že má až o 20% faktor roztažitelnosti. Nylonové lano má také tendenci sklouzávat, když se na některé uzly zatáhne tvrdý tah. A právě kvůli těmto dvěma faktorům, je tento typ lana téměř nepoužitelný.

LANO POLYESTEROVÉ

Toto lano vyrobené z umělých vláken, je známé také jako padáková šňůra. Má lepší vlastnosti, než lano nylonové. Při menším průměru snese větší zátěž. Tomu také odpovídá cena. Nicméně, je to vynikající lano pro nácvik vázání uzlů, a vazeb hrou.

Na závěr bych rád upozornil i na horolezecká lana. Ptáte se proč? Horolezci a horolezčata podrobují svá lana důkladné prohlídce, než se rozhodnou na takové lano někde pověsit. Pokud naleznou vadu, nebo jejich stáří (tuším 5 let) už je za hranicí použitelnosti, takové lano musí ve vlastní zájmu vyřadit (prodat). Tak pokud někoho znáte…

Tak hodně zábavy na vašich skautskýc táborech. Na téma vázaných staveb je několik skvělých filmů.

Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony