Když promluví peníze, pravda zmlkne

Prašule
Tento text je určen těm, kteří stále mají víru v apolitičnost všech skautských spolků v ČR. V naší kotlině, od poslední obnovy skautského hnutí uplynulo víc jak třicet let. Celá společnost, ale i skauting kolem nás prošel zásadní změnou.

Skauti a skautky měli vždy ve svých stanovách zakotvenou zásadu, kvůli které byli v historii nejednou perzekvováni, a tím bylo, že jsou organizací apolitickou. Apolitickou z prostého důvodu, nedali se tzv. „koupit” nebo jinak ovlivnit.

Byla doba skautek a skautů, kteří pro skautské hnutí pracovali s nadšením a hlavně nezištně. Tím myslím, bez nároku na odměnu, či osobní výhody. A když už, tak pro zisk do společné pokladny.

Původní skautská organizace se ale postupem doby přetavila na spolky, které jsou dnes čím dál víc závislé na finančních zdrojích. Kde je vzít? Jak jen zaplatit všechen ten skautský PR management, propagaci, logistiku, školeníčka aj.

Jak už víme, od toho jsou tady různé granty, ale také rádoby „skautské” projekty napojené na byznys (př. Skautská energie), či na sektor neziskový. Tím ale původní bohulibá skautská zásada, o apolitičnosti, vzala za své - bohužel.

V poslední době se navíc setkávám i s přehlížením ostatních, o to víc zásadních prvků skautingu. Neboli, když ausgerechnet skautský slib není spojen s odpovědností a skautské heslo s povinností, je něco hodně špatně.

...
Ptáte-li se, jak je možné, že skautský oddíl vychovává mladé lidi nikoli k vlastenectví, ale k levicovému aktivismu, ne ke zdvořilosti a slušnosti, ale ke kopání do lidí, kteří se provinili tím, že jsou bílí a odmítají se za to stydět, pak pojďme ke zdrojům tohoto zla.

Jedním z nich může být i společný projekt Junáka – český skaut - a podivné nadnárodní neziskovky.

Projekt se nazývá "Skauti na Zemi". Kromě našeho Junáka – český skaut, jsou do něj zapojeny i další skautské a (prý) "globálně vzdělávací organizace" ze Slovenska, Polska, Slovinska, Řecka, Velké Británie a Německa. Dohromady 11 organizací ze sedmi zemí.

Cílem tohoto širokého projektu (Scouts and Guides: Active Global Citizens) je, jak na svých stránkách uvádí: "Posílit roli skautského hnutí v podpoře důstojného života, lidských práv, rovnosti a spravedlnosti ve světě..." Co si o tomhle pojetí lidských práv a rovnosti máme myslet, už nějakou dobu víme.

Nedávno mě zaujal článek jednoho "takyskauta", který se neziskovkami a jejich projekty zabýval hlouběji. Já osobně neodsuzuji všechny projekty, které pášou tzv. neziskovky, ale dovolím poukázat na jiný, opět pod hlavičkou spolku Junák – český skaut, a tím je tzv. Skautský institut.

Skautský institut, vzdělávací centrum Junáka, už delší čas provozuje ideologickou indoktrinaci pod závojem moderního pojmu „mediální gramotnost“. Jmenuje se to „Média v měnícím se světě“ a je to pravidelný cyklus přednášek a besed na mediálně-politická témata určená pro mladé lidi (15 let a výš).

Skautský deplatforming
To samo o sobě by ještě nebylo nic tak strašného, kdyby se této aktivity nezmocnila jedna výlučně názorová skupina novinářů či politiků a ti prostřednictvím vzletně se tvářícího setkání se skauty, neprovozovali jednostrannou propagaci svých názorů.

Ale cílem této propagandy není příjemce informovat, nýbrž přetáhnout na svou stranu, případně vytvořit z něj spolubojovníka proti "našemu" společnému nepříteli.

Je zajímavé podívat se na témata a řečníky, jak se ve Skautském institutu střídají: „O vlivu médií na volby“ přednášel David Klimeš z Bakalovy Economie a Kamil Švec z České televize. „Beseda o investigativní žurnalistice“ byla v rukou Marka Wollnera (opět z ČT) a Jaroslava Kmenty.

Tématu „Image EU v českých médiích“ se zmocnili Tomáš Prouza, bývalý vládní zmocněnec pro EU, a Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a obchodu, člen Aspen Institutu (zájmové organizace, kterou v ČR za účasti M. Allbrightové zafinancoval opět Z. Bakala).

Na téma „Novinář a jeho role ve společnosti“ se před časem rozpovídal Jindřich Šídlo (dříve Bakalova Economia, dnes Seznam Zprávy). O budoucnosti médií vyprávěl Erik Tabery, šéfredaktor Bakalova Respektu. Na téma „Dezinformace v médiích“ přišli své názory předvést Ondřej Kundra (opět Bakalův Respekt) a Jakub Janda (Evropské hodnoty).

O manipulaci ve světě internetových médií promluvili pro změnu Jakub Janda či Silvie Lauder (z Bakalova Respektu). A korunu tomu všemu dal Václav Moravec (ČT) s přednáškou na téma „Média jako hlídací psi demokracie“.

Že sociální sítě a média už dlouhodobě ovlivňují celý svět a záměrně rozdělují jejich uživatele, je víc jak dokázáno. Je jedno jestli se jedná o volby, vakcíny, potentáta nebo „kdo za to může”. Proto by skauti k tomu měli tak přistupovat a sami hledat svůj názor a cestu. Ale jak říká jedno staré řecké moudro: Když promluví peníze, pravda zmlkne…


Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony