Geocaching & geoskauting

Geocaching logo
Už tomu bude hodně let, kdy 3.5.2000 Dave Ulmer, chtěl vyzkoušet přesnost GPS tím, že skryje navigační cíl. Obrázky s krátkým popisem tohoto zajímavého místa potom zaslal několika svým známým. Co bylo důležité, k snímkům přiložil souřadnice, takže pro někoho, kdo chtěl navštívit uvedenou lokalitu, a vlastnil navigační systém, nebyl problém místo najít. Během několika měsíců jeho stránky zahltily stovky různých odkazů z celého světa.
S nástupem satelitním polohovým systémem GPS, později i díky dostupnosti mobilních navigací, byl již krok k nové aktivitě nazvaného - geocaching (čti džíokašing), který se rozrostl do globálních rozměrů.

Geoscouting
Dnes má Geocaching miliony příznivců, České republiky nevyjímaje. V podstatě se dá říci, že se geocaching rozdělil na dva směry. Ten první sice setrval na původních kořenech (objevy z cest), však dál se rozdělil na různé tematické okruhy. Je to úžasné! 

Lidičky z celého světa objevují nová zajímavá místa na Zemi, přidávají do databáze (waymarking) spolu s jejich geografickými souřadnicemi a fotografiemi. Druhým směrem je zábavná dobrodružná hra pro GPS uživatele, ve více než 225 zemích. Jedná se o modifikaci hledání pokladu pomocí GPS souřadnic.

Od tohoto počinu, byl jen krůček k nové aktivitě nazvané - geoskauting. Geoskauting je partnerství skautingu a geocachingu, které pomáhá získávat nové členy, rozvijí vztahy s veřejností na skautských akcích. Geocaching rozšiřuje skautský program v mnoha směrech:
  • Jako druh naučné hry se spoustou zábavy!
  • Umožňuje vnést nové prvky do tradičních akcí.
  • Oba programy (geocaching, skauting) rozvíjí pozitivní přístup k ochraně přírody a krajině.
  • Děti navíc učí logickému myšlení, správně hodnotit situaci, stejně jako být na čerstvém vzduchu.
  • Oba programy dokážou vyhnat všechny ven!

Oficiálně byl geoskauting představen r. 1997 na 21. World Scout Jamboree. A pokud jsem si všiml, zůstal pro naše skautské šíbry nepochopen, tudíž nepřevzat. Přitom by stačilo najít trochu finančních prostředků, snad i sponzora, a skautský oddíl se bude pohybovat v jiné programové dimenzi. Lze zapojit i rodiče a veřejnost. Krom zábavy nabízí geoskauting i společenské uplatnění.

Na internetů se postupně zveřejňují jejich souřadnice
Jak? Koncem loňského roku jsem četl článek, kolik tun odpadků je odhadem v našem okolí. Na západ od našich hranic, je geoskauting například využíván k zaměření skládek, či pohozených věcí, které do přírody kolem nás nepatří. Na internetů se postupně zveřejňují jejich souřadnice, které zase týmy vyhledávají - pytlují a jejich likvidaci hlásí přes server zpět. Za to získávají určité bonusy od místních úřadů. Přímo staví na geocachingu v USA, při celonárodním programu pod zkratkou CITO (Cache In Trash Out).

Jsem už léta "kačer", ale když jsem se začal zabývat tímto tématem, tak jsem netušil, jak moc je v českém skautingu pojem geoskauting bílým místem. Skautky a skauti snad umí používat internet, mapu, buzolu - ale málo toho ví o možnostech a užití GPS systému. Je na místě vše dohnat, nebo nechceme..?
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony