Jean M. Auel


Perla
Slovo PERLA je metaforou pro něco vzácného, obdivuhodného a cenného. Budíš podobenstvím, které si vykládá snad každý podle svého. Sem budu umisťovat odkazy na stránky, které mě něčím zvlášť upoutaly a s potěšením se o ně podělím
.
Jean M. Auel
Knižní epos Děti země spadá do beletrie prehistorických románů pro děti. Spisovatelka Jean M. Auel vytvořila impozantní řadu šesti románů zasazených do období před víc jak 30.000 lety. Jejich vydání slavilo nejen celosvětový úspěch, ale stále patří mezi nejprodávanější tituly, také opakovaně čtené, což je pozoruhodný výkon.

U nás byl každý díl vydáván ve dvou svazcích pod názvy:
  • Díl. 1 - Klan velkého medvěda 
  • Díl. 2 - Údolí plavých koní 
  • Díl. 3 - U lovců mamutů 
  • Díl. 4 - Širé pláně 
  • Díl. 5 - Pod kamennou střechou 
  • Díl. 6 - Země malovaných jeskyní
Celá série se odehrává v Evropě v době mladého paleolitu, od data první keramiky, období koexistence Cromagnonců s Neandertálci. Vypráví příběh pětileté Ayly, osiřelé cromagnonské dívky, která je adoptována a vychována neandrtálským kmenem, žijícím na území dnešního Krymu. Později se vydá na cestu, aby našla Ostatní (její vlastní druh). Setkává se s Jondalarem (cromagnonec), kterého si oblíbí. Společně se vydají na dalekou pouť. Prochází oblasti Ukrajiny, a míří do Jondalarova domova, současné Francie, a to nepřímo podél údolí Dunaje.
 

Epos Jean Auel navíc obsahuje pár antropologických teorií, např. jako první vznesla úvahu o křížení druhů Sapiens-Neandrtalis. Nutno poznamenat, že fiktivní pouť Ayly se opírá o skutečná archeologická místa, která se vztahují k danému časovému období.
 

Mnohé z nich Jean Auel osobně navštívila, a na takto získaných skutečnostech, dále stavěla celý román. Existuje i mapa cesty s fotografiemi těchto míst. V roce 1986 byl zfilmován první díl pod názvem The Clan of the Cave Bear, český název byl pozměněn na Ayla z kmene medvědů.
V našem oddílu bylo blonďaté, křehké děvče (Bára T.), kterou přivedl její starší bráška zv. Bobr. Když jsem ji dal po létech přezdívku Ayla, nikomu to nic neříkalo. Odkázal jsem všechny, aby víc četli, pak pochopí. Naše Ayla ač drobná, byla velká bojovnice, která si vždy šla za svým, navíc, inteligentní. Na ni ta přezdívka padla jako ulitá…
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony