Drž se slibu, ten ti pomůže

polívalo ho horko i hanba
Pattovi vrtalo hlavou, proč znenadání
Tichošlápek, bez udání důvodu, přestal chodit do oddílu.

Tichošlápek pomáhal Pinociovi s vlčí smečkou, a byl tím nadšený. Proč tedy najednou utekl? Vysvětlení přišlo samo, když Patt potkal jeho maminku. Zeptal se ji, proč Mirek najednou ztratil zájem o oddíl.
Byla to velmi prekérní situace, maminka nejprve nechtěla moc mluvit, až když ji Patt slíbil, že to zůstane pouze nimi, dala se do řeči. Patta postupně polívalo horko i hanba. Dozvěděl se o častém trápení i pláči Tichošlápka po jeho návratu ze schůzek před prázdninami. O tom, jaké před odchodem na první schůzku po prázdninách, prožíval trauma. 

Trauma z toho, že bude muset i nadále vést vlčata, a když odmítne, zklame Patta. Z tohoto prostého důvodu mu to rodiče zakázali! Dodala, že na tábor by ale za rok její syn chtěl jet, pokud to bude ještě možné.
Patt od té doby na tento rozhovor musel stále myslet. Kontaktoval proto bývalé členy oddílu, kteří kdysi stáli společně s Pinociem v čele smečky. Všichni mu vyhýbavě, ale nakonec potvrdili skrytou skutečnost. Každého svého zástupce bral Pinocio jako vetřelce, na kterého žárlil. Žárlil na to, aby snad vlčata neprojevila druhému víc náklonnosti a důvěry než jemu!
 

"Kdybych ti to tehdy řekl, nevěřil bys mi. Věřils výhradně Pinociovi, co řekl, bylo svaté, a on to věděl. Dávals ho všem za vzor, ale on není takový, jak TYS ho chtěl vidět.", řekl mu jeden z bývalých členů. Pinociovi přirostla smečka natolik k srdci, že přestal rozeznávat smysl toho, proč to dělá. Patt si vzpomněl i na slova Mamuta, který Pinociovi měl pomáhat na jaře 94.
 

Patt se vydal k Akélovi. Vylíčil mu jak je naštvaný sám na sebe. Některým dětem svou krátkozrakostí ublížil natolik, že raději odešly z oddílu. To mu nikdy už neodpustí. Patt měl pravdu. Byl naštvaný i proto, že k vedení vlčí smečky, vždy vybíral ty nejlepší kluky, kteří navíc už vlčí smečkou sami prošli.
 

Akéla poslouchal, pokyvoval hlavou, a dál nerušeně srkal svoje kafe.
„Co ty nato?“, dotíral na Akélu Patt
„Hm, tady je už každá rada drahá. Stalo se, a ty si z toho musíš vzít ponaučení. Obklopil ses takyskauty a zapomněl, že ne každý to dělá pro skauting. Budeš si muset vybrat, buď ONI, nebo oddíl.“
„Jak to myslíš?“
„Povím ti to tedy na rovinu. Seš úplně slepej osel, že nevidíš co se kolem tebe děje?“

„Ty taky něco víš?
„Už i vrabci na střeše to vědí, jenom ty strkáš hlavu do písku. Chceš radu – několikrát si zopakuj svůj skautský slib, snad ti to pomůže! Pamatuj si, pokud ti to přeroste přes hlavu, už s tím těžko něco uděláš…”

back
next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony