Tyhle věci hoď za hlavu

Koedukovaný oddíl
Od měsíce září 95, byla chlapecká Trojka vedena jako koedukovaný oddíl. Pár dní po oddílové radě, Patt zaběhl do klubovny, aby ji připravil na zahajovací schůzku. Našel tam Sluníčko, která dělala to samé pro své světlušky.


Navrhl ji, že do dvou týdnů uspořádají společný celodenní oddílový výlet. Cílem bylo, aby se děti navzájem lépe poznaly. Patt připraví program tam i zpět, Sluníčko program v místě. Byla nadšená!

Ptala se Patta, jestli ví, co se dělo po oddílové radě u Věry. Prý je z toho jeho záměru pro rovery a rangers pěkný poprask na laguně. U Věry se sešlo pár kluků ze Sagitty, přišel i Jim, a vůdce střediska Lišák. Docela hustě prý Patta pomlouvali.
Patt se nad touhle novou zprávou zarazil. Jak má reagovat, vždyť „Ligu" připravoval hlavně pro Sagittu, nakonec ale mávl rukou:

„Každým rokem řeším problémy v oddílu se staršími kluky, i když to ubírá energii, a často se jedná o ztracený čas oddílu. Prostě to tak je! Ale oddíl si rozbít nenechám, to mi věř, už kvůli vám. Víš ty co Sluníčko, tyhle věci hoď za hlavu, soustřeď se na holky.”
„Tobě to jako vůdci oddílu nevadí, co o tobě trousí kluci, Jim, Věra, i Lišák?”
„Samozřejmě, že vadí. Kdyby byl na mém místě Akéla, už by byli dávno z oddílu venku. Já věřím, že přijdou k rozumu. Až se rozjede projekt pro rovery a rangers, určitě si tam najdou své místo.”


Přišla sobotní první oddílová schůzka v novém skautském roce. Podívat se přišel i bratr Akéla. Kluci věděli, že mají být oblečeni do krojů. Oficiálně byla schůzka zahájena oddílovým pokřikem. Všichni věděli jaký dojem to dělá na nováčky, a tak si pokřik všichni hlasově vychutnali. Patt přivítal nejen členy svého oddílu, ale i roj šesti světlušek, které přilétly v doprovodu svých rodičů.

O tento slet se starala hlavně děvčata (Sluníčko se Stáňou), Patt se věnoval chlapecké části oddílu. Aby děvčata nerušili, vyběhli ven, zahrát si nějakou divokou hru, která byla ukončena v blízkém altánu. Tady Patt všem představil plán odd. činnosti do konce roku, rádcům jejich družiny a naopak.

Medvědi - Borek s Minutkou
Bobři - Bydlo a Pivo
Vlčata - Pinocio
Rosničky – Sluníčko se Stáňou

Družiny byly posíleny o několik bývalých vlčat, smečka o pár nováčků. V závěru se domluvily termíny schůzek i  štafety. Patt všem, později i děvčatům (Rosničkám), rozdal nové číslo odd. časopisu Pramen.

Na skok se objevil i člen Sagitty Seržant, aby Pinociovi připomněl, že na něho po oddílové schůzce čekají u Věry doma. Má prý přijít i Lišák.
'Kluci - kluci, zase kujete pikle?', pomyslel si Patt. Opět marně vyhlížel, zda se objeví ztracený bratr Mamut, který měl pár týdnů do konce vojny.

Bohužel, nepřišel také br. Tichošlápek. Před prázdninami pravá ruka br. Pinocia. A tak bohužel, u dvou smeček vlčat, opět stanul Pinocio sám, což přijal s povděkem. Patt tak nadšený nebyl. Vrtalo mu hlavou, proč Tichošlápek nepřišel, zároveň odhodlaný zjistit důvod.

Sestra Sluníčko měla pravdu. Na obzoru se nenápadně rýsovala jedna z dalších krizí, o které Patt zatím neměl potuchy. Tentokráte šlo do tuhého - o vlastní existenci oddílu - i jeho...
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony