Zdravotnice

Tento příběh je příkladem toho, kdo všechno se tehdy označoval, že je (taky) skautem. Ses. Věra byla v prvé řadě matkou jednoho z chlapců Pattova oddílu.
Navenek žoviální, upovídaná osůbka a jako většina samoživitelek trpěla depresemi ze samoty, navíc – s atestací psychiatričky.
Pattův zástupce Jim jednoho dne přivedl do oddílu chlapce ve skautském věku. Spolu s ním se přišla podívat i jeho maminka, kterou Jim představil jako lékařku. Zároveň Patta pozvali po schůzce k Věrce domů na kávičku, kde se měl něco více o nováčkovi dozvědět.

Brzo rozpoznal, že naoko bezbranná žena, intuitivně šla za svým cílem a tím byl Jim, který měl tehdy manželství v rozkladu. Byl první, který uvízl v její „síti“ a postupně se stal jejím blízkým přítelem. Záminkou byla oprava skříně v bytě a jako protislužba, měla být léčba psychického stavu jeho děti včetně nic netušící manželky.

To byl už jenom krůček k tomu, aby se stala členkou našeho oddílu coby zdravotnice a později i celého střediska. Patt s Jimem Věrku přesvědčili, aby s oddílem jela i na LT. Chvilku se nechala přesvědčovat, ale nakonec se sama nabídla, že zajistí rozbor vody z lesní studánky, vybaví lékárnu atd. Patt byl za tuto pomoc opravdu vděčný, protože mu ubylo několik starostí s přípravou LT.

Tak se seznámila se všemi členy Trojky, později i střediska. Ale byla to rozporuplná osůbka. Postupem času prošla její „psychoterapií“ celá řada starších dětí oddílu a dělo se tak bez Pattova vědomí, Léčila způsobem, že svým „pacientům“ říkala to, co oni chtěli slyšet. Stala se pro některé nepostradatelnou „vrbou“, která umně svou roli dokázala později zneužívat pro manipulaci.

Zpočátku jim omlouvala a zdůvodňovala jejich problémy tak, aby si mysleli, že chyba není v nich, ale okolí, nebo že se zachovali úměrně svému věku. Patt tuto pomoc bral s humorem a často MUDr říkával, že jako psychiatr je asi dobrá, ale jako psycholog – za moc nestojí. V tom se ale mýlil.

V té době procházela Sagitta „ponorkovou“ nemocí , která plynula z jejich nečinnosti. A když Patt chtěl některé své skauty ve věku adolescentů usměrnit, cítili se dotčeně a hledali jako vždy azyl u Věry, která jim po krapítkách dávala své rady.

Nejprve se snažila Patta omlouvat, aby se ho snažili pochopit a zároveň Pattovi domlouvat, skrze Jima. Když nepochodila, protože Patt neviděl nejmenší důvod, aby se vměšovala do skautské výchovy, začala proto Patta omlouvat tím, že již je ve věku, kdy má právo na „senilitu“. 
A pokud „pacienti“ chtějí dosáhnout pokoje, musí Patta „vyměnit“.

Okamžikem který zdravotnici nahrál, byl Pattův projekt‚ na vytvoření prostoru pro činnost roverů a rangers (Linprtta). Věřil, že bude mít po starostech nejen on, ale i ostatní oddíly.

A tak začala v Trojce vznikat jakási „rada oddílu“ (RO), což byla zatím skrytá opozice, Věra byla ta, která dodávala sebedůvěru celé skupině a které spojovala jediná myšlenka. Schovávali se jeden za druhého, a dopředu postrčili jednoho odvážného aby vyhlásil skautskou neposlušnost, která vyústila v otevřený projev nepřátelství. Dotyčný činovník byl šťastný, jak ho všichni vynášejí, snad až do funkce příštího vůdce oddílu.

Vhodnou příležitost pro „palácový“ převrat, vycítili na letním táboře r. 96 a začala s ním právě Věra s Jimem, před zraky dětí. Patt už ale měl podezření, že se za ním něco zlého děje. Vítr z plachet jim ale sebrala jejich vlastní samolibost. Totiž, nedokázali se domluvit ani na programu blížícího se letního tábora…

back next

Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony