Smartphone ve skautingu: prokletí, nebo lék?

Než řeknete svým dětem, aby vypnuli své chytré telefony na začátku dalšího dobrodružství, mám něco, co byste si měli přečíst. Zaslechl jsem v poslední době několik rozhovorů, na téma, zda by při skautských aktivitách měly být povoleny smartphony. Jeden názor říkal, že když jeho syn jel na tábor, vůdce sebral všechny telefony a vrátil je, až když je tábor u konce.


Má použití telefonu jako součást aktivit skautingu pokazit zkušenosti, nebo to může být "lék", aby se naše současné zkušenosti staly více významné pro dnešní mládež? Tento komentář mě přiměl přemýšlet, kde je správná odpověď.


Někdy najít odpověď na tento druh debaty, jak jít kupředu, je potřeba se podívat dozadu a tam hledat odpověď. Jedna z  nejzajímavějších citací lorda Baden-Powell je, Rybář nepoužívá návnadu, které mu chutná. On používá návnadu, která chutná rybám. Takže dětem. Tato citace naznačuje důležitost náplně pro naše děti.

Když jsem byl skautem, vzpomínám si, že když se šlo na výpravu, měl každý v kapse nůž. Kapesní nůž byl velmi užitečný nástroj. V průběhu času nože prošly poměrně sofistikovaným vylepšením, přidávaly se otvíráky, pilky, baterka, kompas, pinzeta a dokonce párátko.

Když jsem sloužil jako vůdce skautského oddílu, vždy jsem cítil, že je mou povinností, aby každý člen oddílu byl řádně proškolen s jeho zacházením. Koneckonců, mohl být nebezpečný. V některých případech, pokud se s nožem nezacházelo správně, mohlo dojít k jeho zničení. Takže pokud můžeme ovlivnit správné používání kapesního nože, pak by mělo být možné udělat to samé s chytrými telefony.

Nebezpečné okamžiky
Pandořina skříňka byla otevřena
, a my musíme nahlédnout, co je uvnitř. Takže pojďme se na telefon podívat, jaký dnes nabízí potenciál, který by mohl najít uplatnění při naší činnosti. Pokud jde o zvolení efektivní cesty, jasně dominuje kompas a navigace. Přístup k videu může pomoci s výukou nových uzlů mnohem jednodušeji. Pak je tu baterka, snadný přístup k receptům na vaření a informace o všech způsobech první pomoci. Všechny tyto schopnosti jsou docela v pohodě, až na nejdůležitější část telefonu, které se nic nevyrovná - spojení mezi lidmi.

Samozřejmě, je to i jeho schopnost zachytit vzpomínky. Použitím smartphonu, dokáže dnes dítě zachytit každý z těch život měnících okamžiků které nemůže získat jinde. Okamžiky, které lze sdílet s rodinou, přáteli a možná jednoho dne i s jeho dětmi. Život by se neměl žít přes čočku fotoaparátu, měl by být prožitý z první ruky. Skauting není o pozorování života, nebo zábavě - je o aktivní účasti a žít jej.

Bohužel, nemám příliš mnoho vzpomínek z mých dnů coby skauta. Ne každý měl tehdy přístup k fotoaparátu. Miliony skautů před námi neměli zkušenosti s laserem, protože neměli smartphone. Oni ale také nepotřebovali obdiv a schválení virtuálních přátel, protože oni měli ty skutečné.

Jsou okamžiky, kdy ve skautingu může být použití smartphonu vhodné. Můžete používat svůj telefon k zapamatování nadcházejících událostí pro oddíl.  Vidím pomoc smartphonu při učení různých dovedností. Na druhou stranu si nemyslím, že je dobrý nápad naučit se ho používat k navigaci, místo mapy a buzoly.

Elektronický kompas je skvělý, za předpokladu, že vám vydrží baterie. Mojí buzole však nikdy energie nedojde když nemám nabíječku, ani má mapa náhle nezmizí, protože signál nedorazil na můj telefon. Myslím, že učit skauty k použití těchto funkcí by stačilo později, ale musí se nejprve naučit základy.

Nyní několik zkušeností zvenčí: Tony L.

Měl jsem tu čest sloužit jako skautský vůdce s oddílem na Jamboree 2013. První z mých dvou poznatků se bude proto zabývat vlastním Jamboree: Mobilní telefony byly na setkání propagovány na nadnárodní úrovni, takže jsme neměli na vybranou.

1. Skauti mobily používali na hraní her, atd., až se baterie rychle vybily a skauti strávili více času snahou nabít telefon, než aby se zabývali vlastním programem.

2. Inzerovaná WiFi síť nefungovala tak, jak byla měla, a tradiční pokrytí mobilním operátorem bylo velmi špatné. Bylo to zklamáním pro skauty, kteří nemohli dělat to, co chtěli, zároveň frustrací rodičů, kteří se nemohli dovolat malého Honzíka, jak by si přáli. Navíc nám přibyli starosti a náklady (rodiče a DHL) s novou SIM kartou pro malého Honzíka, když se zjistilo, že jeho SIMka nefungovala mimo jeho oblast. Ohledně telefonů bylo vynaloženo mnoho času, zdrojů a emocionálního kapitálu.

Druhý poznatek, kterým se chci zabývat a věřím, že je nejdůležitější otázka: V době, kdy téměř každé dítě má chytrý telefon s možností příjmu dat, je nemožné kontrolovat, co přijímají nebo odesílají. Co 12 letý skaut sleduje pozdě v noci ve stanu, na hlídce. Nelze kontrolovat, co se rozhodl fotit nebo natočit na video.

Na vyšší úrovni, jsme se již museli zodpovídat z úniku nevhodného videa pro širší veřejnost. Neúmyslně, a s následným důsledkem byli postiženi ti, kteří byli mimo náš okruh. Co je užitečným nástrojem pro odpovědnou dospělou osobu, může být nebezpečnou a škodlivou zbraní v rukou zlomyslného dítěte. Tohle neúmyslné jednání může být do budoucna exponenciální, pokud se včas nepodchytí.

Sám jsem zažil, že dítě odběhlo za stan, a úpěnlivě volalo mamince, ať si pro něj přijede, protože se mu hrozně stýská. Maminka opravdu přijela a rezolutně rozhodla, že děcko odveze.

Další situace nastává, když Vás náhle překvapí noční bouřka. Nedaleko vás vichr zlomí strom. Nic se zaplaťpánbůh nestane, až na zděšení vylekaných dětí a následný zmatek. V tom případě je nutné, jak jistě víte, nejprve zklidnit situaci a dopravit děti do bezpečí … ALE, dítě posílá přinejmenším SMS nebo zprávu s fotkou na Facebook. Dovedete si vůbec představit, co bude následovat?

V USA jsou trochu dále a rodiče mohou svým dětem pořídit tzv. Cyber Chip, který jejich děti hlídá a zároveň chrání před kyberšikanou, či přístupem na zakázané stránky.
Je pro nás příliš snadné spadnout do pasti ve snaze oživit naše zkušenosti z mládí ve skautingu očima dnešních skautů. Je zkušeností, že každá generace mladých lidí nalézá to příjemnější, ale jeho poslání, hodnoty, výsledky při vedení a vývoji jedinců se od toho prvního táboření nezměnil. Poučit děti o správném používání, správném chování a bezpečnosti. To není nic jiného, než co ve skautingu děláme.
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony