Vina a trest na skautském táboře

Tresty na skautských táborech
Motto: "Jsou-li srdce těch kdo dávají naplněna hněvem - jejich dary jsou malé" (Mnoho zásahů, náčelník Vraních Indiánů)

Předesílám, že pár (v uvozovkách) trestů jsme na táborech používali. Více méně se jednalo o kontrolovaný postih drobných přestupků, formou vhozením do vody, či skupina hříšníků dojela s kárkou ke studánce pro vodu. V prvém případě se jednalo o příjemné osvěžení v parném letním dni, v případě druhém – praktickou pomoc sami sobě.

Každý tábor má svůj psaný řád, což je soubor pravidel, kterým se vytváří základní podmínky pro udržení bezpečnosti a ochrany zdraví jeho účastníků. Tam kde řád není nastolen, je prostor pro chaos. Co když se ale tyto pravidla očividně překročí? Měl by následovat kolektivní trest, či postih viníka?

Za léta praxe, by měl vůdce(-kyně) natolik zmoudřet, že vymaže ze své mysli myšlenku na represe naměřené vůči dětem! Z počátku jsem také praktikoval udělování prasátka, vlajky nebo mínus body. 

Doporučuji všem – skončete s touto formou trestu. Naplňte jeden z nepsaných skautských zákonů – neurážej, ani neponižuj bližního svého…
Tyto tresty s sebou přináší následné ústrky hříšníka stran ostatních dětí. Tím nejmenším zlem jsou posměšky, nadávky, ale bývá i tiché vyhnání z táborové družiny, která se cítí mínus body poškozena. Ač v dobrém úmyslu - pěstujeme v dětech skrytou formu šikany zupáctví.
Inspirovala mě myšlenka jistého skautského záslužníka a zavedl – LÁRY FÁRY.
Lárus – je symbolem zlé myšlenky; pahýl působící dojmem samorostu (vyhnilý kmínek s pařízkem), a je viníkem umístěn nedaleko tábora na zvláště vyhrazené místo – zvané Fárus. Místo musí být dostatečně daleko, aby s viníkem nemohl nikdo rozmlouvat, zároveň bylo z tábora vidět. Toto pochmurné místo, je pro všechny obyvatele bez výjimky – tabu.
Lárus musí viník ručně očistit od zeminy a tlejících části (bez použití nástrojů), a zasadí kořenem nahoru. Kořen v této podobě má symbolický význam. Připomíná ducha pokory, který byl očištěn od špatné myšlenky, a nyní střeží vyznačenou stezky, nebo cestičky… Pokud vám tato metafora něco připomíná, potom máte pravdu. Tento trest pomáhá dětem do deseti let.
Fárus – místo obývané Lárusy. Kdo ze skautů a skautek, zásadním způsobem poruší táborový řád, či skautský zákon musí odejít rozjímat na Fárus. Tady napíše na papír, co udělal nepěkného a proč (důvod). Popíše své momentální pocity, a co učiní proto, aby svou chybu napravil. Určitě by měla zaznít slova jako — odpuštění, mrzí, selhal, chci, důvěru, apod.
Když je s doznáním hotov, vrátí se do osady a odevzdá list vůdci tábora do úschovy. Ten jej uloží s tím, že obsah je přísně důvěrný. Po tomto rituálu má viník čas do soumraku, aby vinu napravil. Pokud se tak stane, může před nejbližším plánovaným ohněm, požádat vůdce o vrácení svitku, a svůj hřích v něm spálit. Pokud vinu hodí za hlavu, může vůdce svitek u ohně zveřejnit a požádat tábor o zástupný trest.
Učme starší skauty a skautky odpovědnosti za své činy. Učme je používat prostá, ale kouzelná slova. Učme je nestydět se za své vnitřní pocity i emoce…
next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony