Organizační řád

Jednoduše řečeno
Každý tábor je jako živý organizmus, a aby tábor vykazoval radost, nebyl nemocný, o to se stará jeho předem připravený organizační řád. Jednoduše řečeno, základem je dát dětem najíst, pít, postarat se aby si neublížily, pobyt užily, měly jistotu v rozvrhu dne.

Organizační řád sestavuje vůdce na základě přihlášek na tábor. Ví, kolik pojede dětí, dospělých, případně R&R, zná harmonogram pobytu - kdy a kdo tábor přeruší z nějakého důvodu. V tom lepším případě vůdce tábora ví předem, kdo z dospělých se ujme role zdravotníka, hospodáře a kuchaře. Obrazně řečeno je to takový dirigent.

Co ale dělat, když je všechno jinak? Občas se mi stalo, že jsem byl tři týdny na táboře jediný dospělák. Každý den přináší desítky dalších úkolů, i nenadálých problémů, které je třeba řešit.

Nemůžeme chtít od vůdce(-kyně), aby se staral o právě probíhající táborový program, mezitím doběhl do kuchyně zpěnit v kastrolu cibulku. Ošetřit někomu štípanec, přitom vítat návštěvu a vysvětlovat víckrát pravidla hry, protože to některé vlče (světluška) nepochopilo, kontrolovat to i ono. Každý vůdce to řeší po svém, mě nevyjímaje.
 

Mějte však na paměti, že vůdce by si měl stále uvědomovat a procvičovat jednu zásadu. I ta nejkrásnější chvíle na táboře, či výletě, se může dílem okamžiku změnit v drama. Potom je pouze na něm, jak je připravený, a jaké osudové rozhodnutí učiní během několika vteřin.
 

Aby se z toho vůdce tábora nezbláznil, nutně potřebuje na pomoc další hráče. Někde na skautských táborech vypomáhají manželky, maminky (tatínkové); nic proti nim, ale zapojte další hráče, kteří třeba budou vděční za novou zkušenost. Myslím tím také starší členy (-ky) oddílu, rovery, rádce.
 

Nastíním vám, kdo je na skautském táboře nepostradatelným, přitom vůdce zcela zastane, i jaká je jeho náplň. Jejich pracovní pojmenování je na každé tvůrci programu. U nás byl: Strážce totemu (denní hlídka), Coloman (vedoucí kuchyně), Steward (služba v kuchyni), noční Stopař (hlídka)...

back
next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony