Zásady tvorby táborového programu

Stavba tábora
Činitelem hrajícím roli v programové přípravě je
délka tábora, počet dětí i věk. Počet dětí bereme v úvahu jak při přípravě např. etapové hry, CTH, tak i při vymýšlení her ostatních.

Pokud jsou družiny na táboře identické s družinami, které společně pracují i v průběhu roku, nic se nemění. Bohužel (bohudík), skutečnost je taková, že táborové družiny bývají pelmel - sestavené z členů různého věku i družin (vlčata, skauti, roveři).

Každý, kdo jednou organizoval větší akci, od celodenní hry po táborový program, ví, že se nejedná o nic jednoduchého. Táborový program je kompletní přehled veškerých činností, které budou skauti(-ky) během celého pobytu na táboře vykonávat. Rok předem vybíráme vhodný námět programu, a od podzimu pracujeme na jeho konkrétní realizaci. 

Programový žebřík
Námět je třeba rozpracovat do jednotlivých etap, v nichž bude odpovídajícím způsobem zahrnuta stránka akční i tvůrčí, bojová, prvky napětí. To vše zpracujeme do tzv. rámcového programu.

Protože jde v prvopočátku o hrubou představu, vytvořil jsem si jakýsi programový žebřík. Vodorovné pásy zobrazují denní plán, který dělíme na dopolední, odpolední, večerní (příp. noční) blok.

Do políček nejprve zapíšeme nezbytné kroky táborového dění: dostavba tábora, zabydlení, balení a likvidace tábora, návštěvní i odpočinkový den. Do zbytku rozpis jednotlivých etap CTH, skautská praxe, či další náplň programu (olympiáda, slavnostní oheň, jeho příprava atd.).
 
Rozvrh táborového programu nepředstavuje dogma, ale umožňuje přehledně posuzovat změny, které vzniknou na táboře jako přizpůsobení se okolnostem – intenzívní deště, vysoké teploty, na které bychom měli reagovat fyzicky méně náročným programem. Na detailním rozpracování etap se mohou spolupodílet další činovníci svými nápady.
Zkušenost
Empirie: Ještě před táborem vůdce sestaví účastníky do táborových družin tak, aby byly věkově vyvážené. Hlavním cílem CTH je vyvolat zážitky. Překvapivost, originalita a tajemno je to, co je u CTH tím důležitým. Proto, kdo bude rádcem, oznámí vůdce na předtáborové schůzce.
Rádce si i zvolí název družiny (odlišný od oddílových), s přihlédnutím k názvu CTH. Zbytek účastníků stojí před otázkou, v jaké družině bude on sám, a je utajováno do večera prvého dne tábora. Opačně, to samé prožívá i rádce družiny.
První táborový den: Všichni jsou už příjemně unaveni stavbou tábora, a se zapadajícím sluncem, po očku sledují vůdce, až zavelí, že to pro dnešní den stačí. V podvečer prvého dne, u čaje, nastává příhodná doba na to, nad čím všichni usilovně přemýšlí už pár týdnů.

Nejprve jsou všem ohlášena táborová pravidla (táborový řád, bodování, signály aj.). Teprve poté následuje jmenovité ohlášení jednotlivých družin. Do večerky vzniká prostor pro emoce, kdy rádci motivují své nové družiny, vymýšlejí se pokřiky (erby). Dlouho do noci je slyšet vzrušený šepot, ještě z domova odpočatých dětí. Ráno je proto budíček o hodinu dříve… 

back
next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony