Bouškovi a horoskop

Na počátku všeho, jsem věděl, že Václav Josef Kliment Boušek byl učitel, spisovatel, malíř, grafik. Nadto jsem vypátral, že psal a komponoval lidové písně pro děti. Jeho kresby tužkou, barevnými tušemi, akvarely a další výtvarná díla, byla povětšinou s husitskou tématikou a krajinou z okolí Tábora.

Pokud jsem chtěl nadále stopovat jeho život, dostal jsem se do bodu, kdy Václav spojil svůj život s druhým člověkem, tedy Ninou (Antonínou). Teď bylo pro mě přinejmenším nezbytné, seznámit se s tehdejší dobou, souvislostmi, sociálním prostředím, v kterém žil a pracoval, ale i jeho osobností.

Autoportrét V. J. K. Boušek

Nikterak mi mou snahu neulehčilo ani poznání, že jsem zatím nenalezl žádnou fotografii, na které by bylo možno identifikovat Václava J. K. Bouška, či jeho manželku Ninu. Jsem odkázán pouze na jeho autoportrét, otištěný v časopisu "Krajem Kalicha" ve třicátých letech min. století, kdy mu již bylo 64 let.


Dále obraz krásné dámy, snad Niny, zachycené na cestě z Tábora ke klášteru v Klokotech. Obraz je signován Bouškem r. 1902. Pokud by to měla být Nina (?), potom by dámě na obraze bylo 31 let.

Abych odhalil, jakou měli asi povahu, uchýlil jsem se k netradičnímu seznámení skrze horoskop. Někdo to bude považovat za směšné, ale na druhou stranu, jinou možnost jsem neměl, pokud si chcete mrtvá jména nějak polidštit. Snad je to fikce, ale možná i kus pravdy, tak jako když někdy přečtete svůj osobní horoskop…

Václav měl být člověk drobnější postavy, velmi citlivý a chápavý. Ke svému životu potřeboval kontakt s druhými lidmi a pocit, že je jim prospěšný a něčím užitečný. Byl zvídavý a intuitivní s bohatou fantazií. Velice inteligentní a schopný velkého soustředění. Spolehlivý, měl silně vyvinutý smysl pro povinnost. Tyto jeho vlastnosti mu dávaly předpoklady k výjimečným výsledkům při uměleckých, ale hlavně vědeckých úkolech.

Jeho výrazným rysem byl smysl pro pořádek a systém. Člověk praktický, mající velké konstrukční a manuální schopnosti, který se dovedl plně soustředit na své úkoly. Jeho úspěchy byly výsledkem předem promyšlených postupů i tím, že se nikdy nedal rušit ve svém soustředění na práci.

Skvělé diplomatické schopnosti mu pomáhaly uzavírat přátelství, které mu bylo v životě velkým přínosem. Nebyl okázalý a jeho osobnost se projevovala skromným chováním i nenápadným oděvem.

Obraz z r. 1902 od V.J.K. Bouška - Nina Boušková?
A jaké povahy byla je milovaná žena Antonína (Nina)? Její rozum, myšlení i chování bylo velmi závislé na náladách, a proto byla velmi upnutá na svého partnera, jakožto silnější osobnost, který jí dokázal poskytovat oporu.

Nina milovala svůj domov, rodiče i vlastní rodinu. V životě vyhledávala hmotné a fyzické uspokojení a ráda se obklopovala krásou. Bývala vláčena svými romantickými sny a proměnlivostí svých nálad. Dovedla se ale svérázně prosadit a zajistit sobě a své rodině pohodlný život, protože přívětivý, útulný domov a rodinná pohoda byl pro její zjitřenou mysl a neklid, potřebným útočištěm.
Pokud se jednalo o finance a životní úroveň, věděla jak se postarat a její jednání vykazovalo smysl pro realitu. V jakémkoli prostředí se uměla rychle zorientovat, rychle se učila a své dovednosti uměla prodat. Byla jí vlastní empatie, laskavost, chápavost, vlídnost a s citem se ujímala vedení.

Nina byla nepřehlédnutelná, všestranně nadaná, velkorysá, přitažlivá, s osobním kouzlem a s nezdolným elánem. Díky své citlivostí byla spíše nevýbojná a plachá. Žena velmi inteligentní, natolik chytrá, aby ovlivňovala své okolí a obohacovala ho o kouzlo své emocemi nabyté osobnosti…


back
next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony