PhDr. R. M. Boušek - proč jméno Maria

PhDr. Rafael Maria Boušek
Pojďme se nyní věnovat životním dráhou a stopám - PhDr. Rafaela Maria Boušky. PhDr. Rafael Maria Boušek byl synem táborského patriota, pedagoga, malíře - V. J. K. Bouška. Jeden historik prohlásil, že "Život jedince a historii společnosti nelze pochopit, aniž bychom porozuměli obojímu".

Snad i proto, je život Rafaela opředen mnoha mýty a polopravdami, což z něj po současnost dělá mírně řečeno rozporuplnou osobu. Byl nazýván bláznem, podivínem, člověkem, který uctíval Satana, atd.

Na počátku bych uvedl některá základní data. Rafael se narodil Antonii (Nině) a Václavu Bouškovi dne 20. června 1892. Dostal jméno Rafael Josef Alois a na svět přišel v Táboře čp. 540 v Pražské ulici. Což vyvrací, že místem narození byla obec Klokoty!

Jednalo se o budovu dnešní Nové scény táborského divadla, která byla původně obytným domem. Co je důležité i jak se sami můžete přesvědčit, po druhém křestním jméně Maria není v matrice ani stopy.

Zanedlouho se manželé Bouškovi s malým Rafaelem přestěhovali do podnájmu na náměstí Mikuláše z Husi čp. 36. Náměstí se tehdy jmenovalo „Klášterní”, a dům patřil paní Hausrové, aktivní člence táborského ženského spolku ZORA.

Říká se, že „Jablko nepadá daleko od stromu”, a tak tomu bylo i v případě malého Rafaela. Byl zbožňované dítě, inteligentní, zvědavé, které si rádo četlo i kreslilo. Jak jen vyrostl z krátkých kalhot začal navštěvovat školu, kde jinde, než v Klokotech. V letech 1898 - 1901 nejprve vychodil obecnou školu v Klokotech, pod dohledem svého otce a učitele J. V. K. Bouška.

Že byl již odmala Rafael dobrým kreslířem, navíc podnikavým, svědčí i nalezená zmínka v místním tisku, kde se píše, že už v 8 letech daroval ve prospěch Matiční slavností, 4K 60 haléřů za své prodané malby.

C.K. reálné gymnázium v Táboře
Roku 1902 Rafael nastoupil do primy na C.K. reálné gymnázium v Táboře. C.K. gymnázium se nacházelo tehdy na „Klášteráku”, přímo proti. domu který Bouškovi obývali. V roce 1906 ukončil kvartu a tu nalezneme poznámku, že Rafael opatřil školní mapy zřetelnějšími barevnými hranicemi.
Někde se uvádí, že Rafael absolvoval Reálné gymnázium na táborském Křižíkově (tehdy Husově) náměstí, což se ale nemusí zakládat na pravdě. Tento „gympl” byl totiž postaven a plně užíván později, až od školního roku 1907-08.

Dva roky nato, Rafael úspěšně odmaturuje a hodlá se věnovat dalšímu studiu. Po maturitě proto odchází studovat do Prahy na filozofickou fakultu. V této době Rafaela hluboce zasáhne smrt jeho sestry Marušky, které byl kmotrem, ochráncem a učitelem zároveň. Navíc, oba sourozenci byli narozeni ve znamení Blíženců, ba co víc, slavili i společné narozeniny.

Její smrt Rafaela hluboce zasáhla a její odchod z tohoto světa pravděpodobně vnímal, jako boží nespravedlnost (pár let poté, dokonce vystoupí z církve). Proto svědčí i skutečnost, že po svém odchodu do Prahy, v dalším mimoúředním styku, užívá za svým křestním jménem, jméno své sestry a kmotřenky - Maria

Dokazují to inzeráty z jeho pražských přednášek, či články, pod které se podepisuje jako PhDr. R. M. Boušek. Naopak ve všech výročních zprávách gymnázií, kde působil je jeho jméno uváděno jako Dr. Rafael Boušek

back
next

 

Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony