PhDr. R. M. Boušek - ze studenta na profesora


maturant Rafael Maria Boušek
V letech 1910 - 16 Rafael Maria Boušek studuje přírodních vědy a filozofii u prof. Dr. Jarníka, na české Karlo-Ferdinandově univerzitě (dnešní Univerzitě Karlově). A jak je uvedeno na sčítacím archu (1911), po dobu studií bydlel v Praze v Sokolské ul. číslo 32. Je možné, že bydlel u prokuristy Aloise Šípa, který byl bratrem jeho dědečka, což je ale pouhá spekulace.
Rafaela hlavně přitahují obory jako je ichtyologie a herpetologie. Krátce studoval u prof. Dr. Antonína Friče (1832 – 1913) který byl významným českým přírodovědcem, geologem a paleontologem, ale také velkým znalcem ichtyologie (nauky o rybách). Rafael dokonce od profesora dostal darem jeho knihu s věnováním (viz obr. níže).

Kromě vlastního studia stojí u zrodu pražského „Spolku přátel akvárií a terárií v král. českém”, nazvaném Akvárium. Na jejich členských schůzích Rafael, mimo jiných, často přednáší i pro veřejnost. Mimo toho, si přivydělává ilustracemi do odborných knih, např. „Velký ilustrovaný přírodopis”. Psalo se, že „Pěkné barevné přílohy, jež nakreslil R. M. Boušek, nezůstávají nijak, pokud se umělecké stránky týče, za barevnými přílohami, které nakladatelství opatřilo v cizině. Zde stojí za zmínku, že v inzerátech i článcích, Rafael již uvádí pod iniciálou písmene M. i své druhé jméno Maria.

Jak se píše ve školní kronice, z jeho spojení s prof. Dr. Fričem, těžila i klokotská obecní škola, které Rafael daroval sbírku nerostů, a později je uspořádal pro veřejnou výstavku.

Události roku 1914 v Rakousko-uherské monarchii a následná mobilizační vyhláška způsobily, že byl pojednou ve školství nedostatek profesorů, Z toho důvodu nastoupil, (jak je uvedeno na str. 12) Rafael na jaře 1915, na několik měsíců jako suplent přírodopisu na c. k. státní reálku v Táboře.

Avšak již v červnu toho roku byl povolán k odvodu i Rafael, ale protože doposud studoval, prošel pouze zkráceným 8-týdenním výcvikem. Prozatím byl veden jako náhradní záložník a zařazen k 75 domobraneckému pluku (později byl přeložen k 16. pluku husarů).

c. k. reálka v Táboře (1906)
V době svého krátkého působení (suplent) na c. k. státní reálce v Táboře, se již zajímal o přírodní podmínky kolem táborského Jordánu, o výzkum vodní fauny v nejširším smyslu. Za tím účelem, prostřednictvím časopisu Český jih, oslovuje i širokou veřejnost aby ji informoval o svém přírodovědeckém výzkumu.
Že čile publikuje, svědčí např. i zmínka a odvolávka v knize od E. Bayera: Praktická cvičení zoologická a biologické pokusy pro vyšší třídy středních škol, učitelství i samouky: R. M. BOUŠEK: O stavbě rybího těla.

Rafael složil doktorát z filozofie, později také doktorát ze zoologie, a geologie.  O rok později úspěšně završil svá studia na VŠ a současně složil zkoušku, která ho opravňovala vyučovat na středních školách. Prokazatelně ovládal vedle své mateřštiny, také němčinu, francouzštinu, latinu, řečtinu (snad i španělštinu).

back
next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony