BEAU MANOIR


Beau manoir
Kdysi dávno mi můj vůdce oddílu Akéla daroval pár knih, prý abych měl z čeho brát inspiraci. Kniha
BEAU MANOIR mi ležela dlouho ve skautské knihovně. Snad i proto, že byla ve francouzštině, tak jsem si ji mohl pouze prohlížet. Dnes jsem se k ní vrátil, a zjistil, že se prakticky jedná o skautský poklad.

Knihu napsal před válkou bratr P.-L. Gerin společně se svým přítelem malířem P. Joubertem. Ano je to ten malíř, kterého nejen skautské obrazy provázejí skautské publikace a časopisy po celém světě po současnou dobu.

Kniha BEAU MANOIR  byla vydána až v poválečných létech r. 1947. Byl to rok konání 6. skautského Jamboree ve Francii, odkud se také dostala sem k nám, do tehdejšího Československa. BEAU MANOIR znamená v překladu KRÁSNÉ SÍDLO a ukazuje, jak si na tehdejší dobu vkusně, vlastními silami zařídit skautskou klubovnu. Knihu jsem převedl do PDF a je volně ke stažení pro studijní účely.

Pierre-Louis Gerin
Pierre-Louis Gerin se narodil v roce 1913, a již v roce 1933 se stal vůdcem 14. pařížského skautského oddílu, kde nahradil právě již zmiňovaného P. Jouberta, který odchází na vojnu. Po jeho návratu zakládá, vlastní 151. oddíl (1936), v jehož čele stál pod přezdívkou Castor do roku 1938. Pár let zastával funkci oblastního náčelníka, aby v době pro Francii nejtěžší stanul v čele skautů Francie.
 
Jako národní skautský komisař (CNE), organizuje soutěže a neúnavně projíždí celou Francii a v průběhu války navštěvuje všude vojáky (skauty), aby je motivoval. Při svém návratu z návštěvy Alžírska, dne 9. ledna 1942 přišel pro všechny šok.

P.-L. Gerin tragicky zahyne na potápějící se lodi Louis Lamoricière. Louis Lamoricière se potopila v bouři u Baleárských ostrovů a výsledek byl tragický. Z celkového počtu 394 cestujících bylo zachráněno 93 lidí. Bohužel, P.-L. Gerin mezi nimi nebyl, ale dle výpovědi svědků, do poslední chvíle se aktivně účastnil evakuace osob z potápějící se lodi. P.-L. Gerin je jedním z velikánů skautského hnutí Francie.
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony