Mašíňák

Mašínův okruh společně s Hnusákem, se staly „pepřem“ ostatních táborových aktivit.

Stallone Rambo
Když jsem v roce 93 připravoval program letního tábora, zaujal mě mimořádný zájem dětí o nový americký film
Rambo. Toto téma bylo natolik živé, že jsem se rozhodl toho využít, a trochu to chlapcům znepříjemnit tím směrem, aby si museli také občas sáhnout na dno svých sil.

V prvé řadě jsem všechny upozornil, že film Rambo je fikce, ale pokud chtějí skutečný příběh, nemusí hledat vzory v americké armádě, stačí český skauting. Nevěřícně po mě pokukovali, jako bych právě tvrdil, že synem prezidenta Havla je tatíček Masaryk.

Začal jsem jim proto vyprávět příběh bratří a několika kamarádů, kteří se rozhodli pro nedobrovolný odchod z tehdy komunisty ovládané republiky - bratří Mašínových, Milana Paumera a dalších. Co všechno museli znát, aby prošli nepřátelským terénem a po měsíci dosáhli svého cíle. Po válce podstoupili skautskou výchovu, byli vynalézaví, připraveni na strasti, a riziko bylo nepředstavitelné. Přesto to dokázali a aniž by to chtěli, stali se živým svědomím národa.

Na základě tohoto rozhovoru jsem připravil pro blížící se tábor jakýsi okruh, který by dal nahlédnout do odvahy každého jednotlivce, a co je schopen riskovat. Nazval jsem ho Okruh bří. Mašínů, ale mezi kluky byl přejmenován na „Mašíňák“. Samotný závod byl dobrovolný, však stoupnout si na start znamenalo mnoho adrenalinu, vydat ze sebe vše.
 
Celý okruh byl dle kategorií na čas a k výslednému času se přičítaly trestné vteřiny, za špatně provedené úkoly na jednotlivých stanovištích. To zaručovalo, že méně fyzicky zdatní jedinci, se vyrovnali ostatním vichrům. Se všemi disciplínami, se každý účastník seznámil, co víc mohl si je tréninkově vyzkoušet. Účastnit se mohl každý bez rozdílu věku, pohlaví.

  1. Překonat úsek 15m pod vodou
  2. Proplížit se labyrintem
  3. Hod skautskou holí na cíl
  4. Přenést na hlavě ešus s vodou
  5. Tři lanové lávky za sebou (*finská, samurajská, ruská)
  6. Propast
  7. Hod oštěpem na cíl
  8. Amazonie
  9. Běh do vrchu
  10. Minové pole
  11. Lukostřelba na cíl
  12. Hod šipkami na terč
  13. Přeseknutí šišky po délce na jeden pokus
  14. Hod na cíl do hloubky
Těch disciplín by určitě mohlo být víc, ale všechny byly závislé na počtu přítomných rozhodčích. Nemohlo být rozhodčích víc než účastníků. Navíc každý rozhodčí fungoval jako záruka bezpečnosti, případně poskytnutí první pomoci. I když pamatuji účastníky, kteří zvraceli buď nervozitou před, nebo vysílením po proběhnutí cílem.

Jak se říká, všeho dočasu - s postupem let se Mašíňák stal natolik proslulý, až mi to bylo nepříjemné. Byla dokonce snaha, oprostit Mašíňák od původního účelu, a vtisknout mu jakýsi střediskový punc, což jsem odmítal. Tím hlavním důvodem bylo, že nic se nemá přehánět a důležitá věc - zajistit bezpečnost dětí.

Hnusák
Hnusák
, byl nadstavbou Mašíňáku, protože se jednalo o překonání překážky celým týmem. Svým pojmenováním vystihoval podstatu. Jednalo se o překonání státní hranice, která byla obklopena elektrickým plotem. Plot byl pouhých 1,8 metrů vysoký, a přestože se jej nikdo nesměl dotknout, celý tým musel překážku překonat na druhou stranu. Zdá se vám to jednoduché?

Podle faktů a vzpomínek bratrů Mašínů, napsal spisovatel J. Novák roce 2004 knihu „Zatím dobrý“ (celá kniha v audio).

Bohužel, trvalo to dlouho, ale až v roce 2022 celou skupinu bratří Mašínů uznal stát za odbojáře. Připravuje se i stejnojmenný film. 

*) finská - dvě vodorovná lana; ruská - jedno lano; samurajská - několik svislých lan zakončených předmětem, nebo jen uzlem.
back
next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony