Vize budoucího sdružení

Pokud vůdce dovolí, aby při oddíle vnikla roverská družina, je to špatně pro obě strany, pokračoval jsem. Tato situace odebírá sílu vůdci oddílu, a demotivuje mladší. 
Roverská družina nikdy dobrovolně nepůjde do samostatného roverského oddílu, kde by se musela podřizovat. A pokud zůstane v oddíle, vytváříte si sami uvnitř specifický oddíl, pro který nemáte program, metodiku, ale i prostředky, zázemí. V davu to zašumělo, a zaznělo:

- Ale já mám družinu, v které jsou lidi, s kterými počítám, že oddíl převezmou.
- Děláte si srandu, opáčil jsem. A jak toho chcete dosáhnout, to v družině budou losovat? Nebo snad budete nějak bránit klukovi v roverském věku, aby dál nestudoval, nehledal si děvče, práci, nezakládal rodinu? To všechno jsou životní momenty, které váš záměr rozpráší v cukuletu. Od toho by měl být vámi vytipovaný dospělý zástupce, a pokud ho nemáte, máte problém s pokračováním oddílu.

- Obrátil jsem se tedy o pomoc na skauty i pamětníky, kteří mají nějaké zkušenosti s roveringem, ať už před mnoha lety, či v současnosti. Proto dnes mohu vašim roverům a rangers nabídnout alternativní cestu, a překlenout tento nadčasový hendikep vytvořením jakéhosi (název zatím není) sdružení pro rovery a rangers.

  1. Postavit členství na již složeném skautském slibu a dobrovolném přijmutí všech zásad roveringu Rozvíjet se v duchu slibu, skautských zákonů, hesla SLOUŽÍM i hesla "Sám řiď svůj člun" tzn. duchovní rozměr, a ochotu udělat pro druhého něco víc.
  2. Umožnit setkání podobně smýšlejících lidi, motivovat a inspirovat je pro další činnosti. Srovnávání s ostatními a překonání svých vlastních limitů. Roverské akce budou velkou příležitostí pro setkávání a společné zážitky R&R.
  3. Každá akce musí být různě zaměřená: některé s důrazem na setkávání a inspiraci, další na službu ostatním, jiné na zdravé soupeření ve všem možném, od fyzických sil až po uměleckou tvořivost či výpravy do zahraničí za poznáním.
  4. Nepřetahovat rádce a rádkyně v roverském věku z oddílů do funkcí vzniklého sdružení! Naopak, umožnit jim výměnu informací a inspiraci, které mohou aplikovat ve svých družinách (oddílech).
  5. Nebránit svým členům, naopak, povzbuzovat je aby pomáhali svým mateřským oddílům na tradičních akcích.
  6. Zastavit ubývající členskou základnu díky odchodu starších chlapců i děvčat z důvodu absence programu pro R&R a vrátit je zpátky skautingu.
  7. Podchytit R&R kterým již oddíl nemá co nabídnout, R&R kteří jsou doposud registrovaní, ale z nějakého důvodu opustili skautskou činnost, R&R kteří byli registrováni v roce loňském.
  8. Propagovat skauting na veřejnosti skrze obec, dále na otevřených akcích (školy, školky, dětské domovy).
  9. Úzce spolupracovat s OS (starší generace má co nabídnout), pomoci a dohazovat jim činnost pro skautské oddíly (Mistrovství v uzlování, pimprlata pro nejmenší, atd.)
  10. Pomoc střediskům a ORJ s pořádáním a zabezpečením akcí typu celodenních her a soutěží pro oddíly, rádcovské kurzy apod.
  11. Vytipovat (vychovat) si několik jedinců z řad R&R, kteří by na základě předložené vize mohli samostatně pokračovat v nastoupené cestě.
  12. Vytvořit do budoucna minimálně akceschopné otevřené oddíly R&R, které si budou tvořit svůj tematický program sami, a které by se mohly registrovat jako samostatné středisko.
Každý skautský vůdce vidí skauting ze svého pohledu jinak, bohužel, tehdy největším odpůrcem byl můj střediskový vůdce. Nakonec jsem byl předvolán před ORJ ještě jednou a po hlasování dostal zelenou.

back
next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony