Bodování - jednotlivce žene k motivaci

Motivace
Pro bodování jednotlivce se používaly dva zásobníky bodů: 1 – 5 bodů a 6 – 10 bodů. Bodování jednotlivce, co lze objektivně bodovat, a hlavně kdy.

  • Pořádek ve stanu a jeho okolí (1 – 5 bodů):
Body získával stan jako celek. To znamená, že př. 5 bodů získali oba obyvatelé stanu kolektivně, i když byli z různých družin. Co všechno se dá na stanu bodovat, nechám na vlastní úvaze bodujícího, ale měřit musí stejným metrem. 
  • Denní bodování (6 – 10 bodů):
Boduje rádce na konci dne do svého notesu. Body přiděluje, jak si který člen počínal v průběhu dne, ve prospěch své družiny (z jeho pohledu). Toto bodování jednotlivých členů družiny je vzestupné, začíná od 6 až po 10 bodů. Z hlediska rádce - má nástroj, jak povzbudit, pochválit, či napomenout. 

Některý rádce si hodnocení vedl interně, jiný měl snahu s hodnocením kupčit. Bylo pravidlem, že po několika dnech se veřejně vyvěsily průběžné výsledky.
 

V případě nemoci, či krátkodobé nepřítomnosti, získá postižený člen od rádce automaticky plných 10 bodů. Nemocný může navíc získat za vedlejší nenáročnou činnost dalších 1 – 5 bodů. Jedná se o činnost, o kterou, o své vlastní vůli, požádá vůdce tábora nebo Strážce totemu (ruční práce, kronika, časoměřič aj.).
 

Každý takovýto úkol je bodován zvlášť. Krátkodobou nepřítomností je myšleno z důvodu vnějších okolností (plnění Činu, či třetího Orlího pera, odjezd k lékaři, apod.). Pokud je člen družiny půl dne v kuchyni coby Steward (Coleman), získá taktéž 6 až 10 bodů, ale od Colemana (Strážce totemu), vždy na konci směny v kuchyni. Naopak bodování Strážce totemu provádí vůdce tábora sám (6 -10 bodů).
 

Tím samým způsobem na konci dne, ohodnotí každý člen družiny (6-10 bodů) svého rádce, ovšem s tím rozdílem, že bodování rádce je průměrem. Příklad: Od šesti členů svého kmene získal rádce celkem 41 bodů. Děleno 6 rovná se (zaokrouhleno) - 7 bodů, bylo připsáno rádci. Bodování probíhalo večer po nástupu, a dětem se osvědčilo tajné hodnocení rádce (lístečky do klobouku). 

Rádci tímto způsobem soutěží mezi sebou a jejich zisk bodů eviduje vůdce tábora. Z pohledu členů družiny: po určitou dobu oni sami netušili, jak si v hodnocení u rádce stojí. Ale měli nástroj, jak zdůraznit postoj i přístup rádce ke každému jednotlivci družiny.
 

Mimo tohoto bodování, měl každý možnost získat v průběhu dne tzv. aktivní body:
  • Splnění Činu: malý 3 body – velký 6 bodů
  • Splnění jednoho Orlího pera, odborky: 6 bodů
Zájem o plnění aktivních bodů se hlásili před ranním nástupem Strážci totemu.

back
next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony