Filozofie přežití

Buď připraven!
Blíží se doba letních táborů, plná her i soutěží, ale také nových výzev pro všechny účastníky. Jednou z největších ctností skautského programu je, že učí děti, mladé lidi, jak řešit problémy v reálném čase, se zdroji, které jsou k dispozici.


Nejsou to obvykle náročné problémy - alespoň ne pro nás dospělé. Ale u dětí, pokud řešení nevedou tím správným směrem, mohou vyvolat paniku nebo zděšení.

Znám osvědčenou radu, která mě provázela mými skautskými tábory (tuším, že jich bylo 14), i v každodenním životě. Nikdy nebudeš bezradný, pokud použiješ hlavu! Existují proto tři věci, které je třeba mít na paměti - říká se tomu filozofie přežití.
  • Rozhlédněte se kolem sebe
  • Použijte to, co máte
  • Dělejte to, co umíte!
Ve spojení se skautským heslem, abychom byli připraveni (na jakoukoliv výzvu), pak tyto tři kroky mohou být hnací silou proto, aby se naše vědomí mohlo soustředit na řešení problému, nebo úkolu.

Dítě nemůže být připraveno na každý "problém", ale dají se na něj velmi dobře připravit. Součástí této přípravy je kolektivní učení (skautská praxe), které probíhá v průběhu celého roku, vč. letního tábora. Stále se mohou před děti objevovat netušené problémy, zvláště pokud se s nimi ještě nesetkaly, ale společně se je učí překonávat.

Jednoduchý příklad pro družinu na výpravě. Náhlá dešťová přeháňka vyvolá otázku, jakým způsobem se usušit - a natáhnou si šňůru na prádlo. Rádce předem uvažoval, proto má sebou šňůru, a ví, které uzly jim umožní natáhnout ji mezi stromy.

Všichni postupovali podle třístupňové filozofie přežití, aniž by si to uvědomili. Začali tam, kde byli (mokré oblečení), používali to, co měli (stromy a lano), a dělali, co uměli (napnuli si šňůru na prádlo).

Proto když stojíte před řešením problému, nebo zvládnutí nějakého úkolu, který leží před vámi, zastavte se a přemýšlejte. Začněte tam, kde jste. Využijte toho, co máte - znalosti, zdroje, nástroje - a udělejte to, co můžete dělat (to znamená, také požádat ostatní o pomoc) a zjistíte, že jste situaci zvládli. Přeji krásné prožití letních prázdnin a dovolených.
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony