Vánoce a hra na pravdu

Skautské vánoce
První prosincový víkend roku 95, podnikli Pinocio, Borek, Sluníčko, s vlčaty a světluškami, společnou výpravu na Šelmberk. První zástupce všem zajistil  ubytování na staré hájovně, kterou tehdy
pronajímali Pionýři z Mladé Vožice.


Současně Pattovi nabídl,  jestli se chce za nimi na otočku podívat, protože tam večer se zdravotnicí  autem jedou. Patt souhlasil, i proto, že tam měl syna. Pár hodin tam pobyli, ale nešlo přehlédnout, že zástupce se zdravotnicí, přitom šacovali  zamčenou půdu. Objevili nějaké starožitnosti, které cpali do kufru auta...

V sobotu 16.12.95 proběhla vánoční schůzka oddílu. Každý přišel vyfešákovaný  ve skautském kroji, přinesl na společný stůl nějaké cukroví od maminky. Pod  stromeček, který přinesli roveři, a ozdobily nejmenší děti, se nakupilo  mnoho dárků.

Zatopilo se v krbu, hrály tzv. srandahry, uvařil hrnec Blanického čaje,  zpívali si koledy, rozdávaly dárky. Vánoční pohoda, jak se na skautský oddíl  sluší. Po schůzce, většina odešla ke svým rodinám, včetně dospěláků. Patt si  balil také věci, ale starší kluci s rovery chtěli v klubovně ještě zůstat.  Obrátili se na Patta, aby zůstal také. Chtěli od něho slyšet jaký přínos pro  ně má nedávno založená Linprrta.

Patt souhlasil, i proto, že si z duše přál, aby to byla jedna z příležitostí, jak  zmírnit napětí v oddíle. Nejprve ale musel odvézt své děti domů. Slíbil, že  se vrátí, ať si zatím připraví nějaké otázky.

Oheň v krbu vesele praskal, klubovnu osvěcovalo pouze pár vánočních svíček  na stole. Kolem stolu seděli starší kluci, roveři, přišel se podívat i  zástupce Jim se zdravotnicí. Patt si se všemi chlapci povídal jako za  starých časů. Trpělivě jim vysvětloval, jak se mohou seberealizovat v  Linprrtě, pracovat sami na sobě, i jak to vracet svému oddílu. Nechtějí být  odhozeni do roverského oddílu.

Nakonec klukům svitlo, že je vůdce opravdu nechce zbavit členství v oddílu,  ale naopak. Nabízí cestu jejich dalšího rozvoje. Cestu, kterou ale oddíl  nemůže, a ani není v jeho silách, jim dále poskytnout. Napětí opadlo a i  vůdce si oddechl.
Už nebylo co povídat, a tu přišel první zástupce s nápadem, že si zahrají  hru Na pravdu.

Po chvilce se zdravotnice Patta zeptala na jeho vztah k Sluníčku. Odvětil  diplomaticky, že si nejsou lhostejní. V tom samém okamžiku si uvědomil, jak  velkou udělal chybu, a naivně sedl několika lidem na lep. Ale už to nešlo vzít  zpět. Byl sám na sebe rozzlobený, a tak se zvedl, aby všem popřál krásné  Vánoce, a připomněl, že se sejdou na Štědrý den...

back
next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony