Výsadek

Mapka tábora 1993
Po týdnu tábora, díky loňským častým nočním návštěvám, jsem se rozhodl do budoucna, pro
pasivní ochranu tábora.
Prozatím byl kolem tábora vytvořen val ze suchého klestí a šišek, který nešlo v tichosti překročit. Začalo se hlídat se skautskou holí. Na to doplatil kluk se Sedmičky, který byl v noci naší hlídkou atakován.

Pokud se mám vrátit k táborovému programu. Táborový program začal pozvolna uplatňovat technické prvky survivalu (přežití v přírodě). Chtěl jsem zároveň prolomit stagnaci oddílového ducha, chlapci odrůstali, a vlčat bylo na jednu šestku.

V té době byli kluci uneseni filmem Rambo. V tomto duchu se měla nést i náplň tábora, jak jsem ostatně slíbil na konci posledního tábora.

Rambo
Z mé strany bylo proto zapotřebí připravit poněkud ostřejší verzi programu, zaměřenou na řešení reálných situací v případě nouze - výsadek. Zároveň, byl tento typ programu značně náročný na přípravu.

Znamenalo to, pečlivě vybrat místa jednotlivých činností, nezaměřovat se jen na blízké okolí tábora, ale okruh 15 - 20 km mimo tábořiště, a všechna místa předem prozkoumat. Bylo důležité pro výsadek vyhledat tři různé trasy tak, aby se čety cestou nepotkaly. Určit časovou návaznost k náročnosti, zvážit případná nebezpečí, možnosti náhradní činnosti, zajištění zázemí, apod.

Závěr tábora patřil tzv. samostatnému výsadku* družin (čet). Základní náplní výsadku bylo: přesun, mapování, noční plížení. Dále účtování, zajištění vody a potravin, plnění dalších dílčích úkolů. V konečné fázi příroda zajistila divokou bouřku se vším všudy, jako kulisu, která tuto atmosféru ještě víc umocnila. Čety se třídenního výsadku, po počátečním zaváhání (ráno si nechali ujet autobus), zhostili na výbornou.

* Poznámky:
  •    Na celý výsadek, bylo pohlíženo od začátku do konce, jako na pohyb v nepřátelském území. Pokud byl někdo spatřen náhodným člověkem, stal se mrtvou duší.
  •    V četách byla i vlčata, součástí proto byla i starost o ně.
  •    Četa si nesla v igelit. sáčcích vodu (1.5 litrů na osobu / 24 hodin)
  •    Vždy večer ve 21hod. a 6 hodin ráno, přistál v předem vyznačeném prostoru "vrtulník" (já s vozidlem). Během pěti minut vyložil potraviny, vodu i výstroj na přenocování, ale pouze pro fyzicky přítomné členy každé čety. Pokud v tomto čase nebyla četa na místě, měla smůlu. V tom případě si museli nezpozorováni poradit sami. Voda byla předána opět v igelitových sáčcích.
  •    O průběhu celé akce si každá četa vedla časový deník a pochodový film.
Den před ukončením tábora, jsem uspořádal pouze pro rádce družin a "rovery" noční výsadek, dle známých regulí na vzdálenost do 20 km. Rozhodl jsem se, že krom tradičního pokladu, získají za odměnu všichni chlapci, podle umístění v táborovém bodování družin - věcné dary.
Prvně v průběhu tábora nebyl zaznamenám vážnější úraz, který by vyžadoval další ošetření lékařem.
back
next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony