Coleman, Steward, Stopař a ti druzí

Coleman
Coleman
– je jmenován i bodován Strážcem totemu. Coleman přebírá po obědě kuchyň i jídelnu a musí se o ni starat, podílí se na přípravě svačiny a večeře. Stará se o pitný režim všech táborníků (vaří kávu návštěvě).

Vybírá ze Stewardů vlajkonoše (mohou být jmenováni vůdcem tábora), připomene jim způsob vztyčení vlajky. Večer, společně se Stewardy provede úklid kuchyně, jídelny, zabezpečení tábora, přípravu otopu na ráno. Oboduje své Stewardy.

Coleman je buzen poslední hlídkou a převezme si tábor. Následně budí Stewardy do služby, později i Strážce totemu. Se Stewardy zatopí, uvaří čaj, připraví snídani. Ráno se pouze zatápí, dřevo se neseká ani jinak neruší spící tábor. Pod jeho vedením se vztyčuje vlajka.

Coleman se stará, aby bylo včas uvařeno, uklizeno (vč. jídelny). Svolává si členy smluveným signálem, signalizuje výdej stravy. Dbá, aby byl dostatek vody nejen na vaření, ale i teplá voda na mytí nádobí (koupání). Je zodpovědný za dostatek otopu, čistotu nádobí, správné třídění odpadů atd. Kuchyni a jídelnu předává po obědě novému Colemanu a oboduje své Stewardy (případně losuje ruletu, viz dramaturgie).

Rádce družiny - určuje, kdo půjde na 24 hodin do kuchyně s tím, že se postupně musí vystřídat všichni, jeho (rádce) nevyjímaje. Proto vždy v poledne deleguje jednoho člena do kuchyně jako Stewarda, jeho jméno nahlásí Strážci totemu, který je zapíše na denní seznam (visí v kuchyni).

Steward - nesmí být stavěn do noční hlídky, neúčastní se ranní rozcvičky. Ráno zatopí, uvaří snídani, připraví jídelnu.. Vykonává pomocné práce v kuchyni, pomáhá při topení, úklidu, umývání nádobí, řídí se pokyny Colemana a Strážce totemu. Stewardům a Colemanu končí povinnosti předáním uklizené kuchyně a jídelny novému Colemanu (nejdéle však do 14:00 hod.).

Noční Stopař – je probuzen činovníkem, který hlídá tábor do půlnoci. Stopaři poté střeží tábor od půlnoci do hodiny před budíčkem podle stanoveného rozpisu hlídek. Stopař je plně odpovědný za klid a mír v táboře a jeho okolí. Všemi prostředky společně se strážcem totemu zabrání narušení nočního klidu a včas odvrátí vše, co by tento klid mohlo ohrozit. Chrání a zároveň pomáhá všem odpočívajícím táborníkům v nesnázích (pády z kavalce).

Pokud někdo odejde v noci na latrínu (mimo tábor), hlídá i jeho návrat zpět. Pět minut před ukončením své stráže vzbudí následující Stopaře. Vyčká, až vyjde se stanu a obejdou společně tábor. Stopař je řádně oblečen dle daného počasí, vybaven baterkou, píšťalkou, skautskou holí a hodinkami (pokud někde nevisí budík). Svítí pouze v případě nebezpečí. Poslední Stopař, 5 minut před ukončením své hlídky vzbudí Colemana, počká, až vyjde ze stanu, následně mu předá tábořiště...

back
next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony