Dramaturgie táborového programu

  • Celotáborová hra (CTH)
    Dramaturgie
  • Praktická skautská činnost
  • Volné hry
  • Družinové soutěže (některé se mohou prolínat s individuální činností)
  • Krátké sportovní hry
  • Individuální činnost
  • Pasivní činnost
  • Družinová činnost
  • Noční hry
  • Náhlé úkoly spojené s chodem tábora…

Celotáborová hra (CTH)

Každá CTH by měla mít vlastní, předem připravené zahájení, kterým jsou děti uvedeny do příběhu. Celkový příběh by měl být tak jednoduchý, aby ho zvládli sledovat všichni účastníci. Jasný název, většinou podle něho je nazván i celý tábor. Co nejjasněji vymezit prostředí, čas, ve kterém se hra odehrává. CTH se skládá z několika etap, které sledují linii příběhu, a jsou odděleny od ostatního programu.

Měl by existovat i jednoduchý doprovodný materiál popisující příběh CTH, potřebné rekvizity i pomůcky. Na řadě táborů jsem pro děti předem připravil malé brožurky nazvané Wampum. Tím jsem, jak se říká, zabil dvě mouchy jednou ranou. Tady děti nalezly to nejdůležitější. Denní program, táborový řád, bodování, bodovací tabulky, i přehled Činů.

Velkou pozornost věnujeme závěru, který musí být velkolepý a strhující, protože zakončení má jasný vliv na celkový dojem účastníků z prošlého tábora. Se závěrem tábora souvisí celkové vyhodnocení a odměňování, diplomy. Snažíme se odměnit všechny, nejen vítěze, který musí mít cenu nejvyšší. I malý dárek, pochvala, dokáže potěšit, zapomenout na prohru a ve vzpomínkách uchovat mnoho zážitků.

Několikráte se mě ptali, kam na ty nápady pro CTH chodím. Vždy jsem jim to tajemství prozradil – čtu knihy. V současnosti se obecně moc nečte, ale je k dispozici v tištěné podobě, nebo v elektronické podobě na CD (na internetu) mnoho zpracovaných námětů. Není ostuda je použít – v některých situacích vám mohou ušetřit čas a soustředit se při malém počtu činovníků i na další potřebné táborové věci.

- Praktická skautská činnost: vázané stavby, práce s nářadím, lukostřelba, prvky přežití
- Volné hry: přidejte do seznamu desítku her v okolí tábořiště (znát terén)
- Družinové soutěže: rekreační sporty, či sportovní zdatnost (Mašínův okruh, Olympijské hry, Hon na lišku)
- Krátké sportovní hry: špaček, kuželky, indiánský tenis, podvodní fotbal
- Individuální činnost: (doprovodný program) činy, důkazy
- Pasivní činnost: četba knihy na pokračování, zpěv, táborové divadlo, římská tribuna, bingo, atd.
- Družinový program: duchovní věci družiny (prostor pro rádce)
- Noční hry: bez baterky
- Náhlé úkoly spojené s chodem tábora: dřevo, voda pro kuchyň, škrábání brambor, drobné opravy, stavba táboráku, ruleta, apod.

Ruletu losoval Coleman (vedoucí kuchyně) po předání kuchyně. V podstatě to byly dvě desítky úkonů, které zpříjemnily (ztrpčily) na chvilku život táborníkům po odpoledním klidu. Jako příklad uvedu: všichni do vody, pro dřevo, ale i ráno bez rozcvičky, budíček dříve, večerka déle, noční hra, aj. Děti měly nejraději, když Coleman vytáhl č. 11 – Patta hodit do vody…

back
next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony