Strážce Totemu

Strážce totemu
...a jeho povinnosti.
Na závěr večerním nástupu, Strážce totemu (dále ST) ukončí den vytažením sekery práce, a spolu s deníkem předává funkci novému Strážci totemu. Tohoto Strážce určí na začátku nástupu vůdce tábora.

Po večerním nástupu uschová ST státní vlajku, případně táborové (oddílové) insignie u sebe ve stanu. Zkontroluje společně s Colemanem, zda je dostatek dřeva na otop pro příští den a vše připraveno na ranní zátop. Pokud není dostatek dřeva, nahlásí vůdci tábora, aby na to bylo pamatováno v připravovaném programu. Dřevo stahuje a řeže na polínka tábor společně, bez Stewardů. Stewardi nařezané dřevo dále pro kuchyň zpracovávají sami.

ST určuje, kdo půjde ráno nakoupit. Obejde tábor a kontroluje, zda není něco zapomenuto mimo tábor, zabezpečení tábora na noc. Kontroluje, zda se píše z prošlého dne kronika. Vyhlašuje večerku.

V případě potřeby (ohrožení tábora) je v noci buzen nočním Stopařem, (následně Strážce vzbudí vůdce, či jiného činovníka, dle domluvy).

Ráno je buzen Colemanem cca 30 minut před budíčkem. Strážce budí nákupčí, kterým předá připravený seznam, dohlídne na jejich ustrojení (kroj).
Po jejich příchodu přebere nákup a dohlídne na jejich uskladnění. Před budíčkem (tamtam) budí vůdce tábora. Vyhlašuje budíček, píská nástup na rozcvičku i určí, kdo ji povede.

Před ranním nástupem – vede a dohlíží na ranní hygienu. Přebere dopsanou kroniku, zapisuje žádosti o plnění důkazů (činy, orlí pera), které v průběhu dne kontroluje. Předá státní vlajku vlajkonošům, případně táborové (oddílové) insignie uloží na své denní místo.

Ranní nástup – vyhlašuje stav tábora, kdo požádal o plnění jakých důkazů (činů), kdo bude psát ten den kroniku. Na vůdcův povel zahájí den zaseknutím sekery práce.

Dopoledne - zapíše jmenovitě budoucí stewardy, jak mu je nahlásili rádci, z nich vybere Colemana. Kontroluje průběžně hygienu na latríně (voda, zásyp), má přehled o dění v táboře.

Po obědě – účastní se pasivně předání a převzetí kuchyně, jídelny Colemany, starého oboduje (viz. bodování)

Večer – Vede a dohlíží na provedení večerní hygieny, zapíše noční stopaře, a doplní svůj deník (stav tábora, kdo splnil vyhlášené činy, aj.) Dohlíží na večerní hygienu

Večerní nástup – vyhlašuje stav tábora, kdo splnil jaký důkaz, vyhlásí noční Stopaře. Noční stopař je určován tak, aby se vystřídali všichni táborníci (kolotoč). Do stráže nesmí stavět Stewarda (Colemana).

ST - zahajuje a ukončuje den (sekera práce). Zodpovídá za dodržování táborového řádu. Dbá na to, aby do tábora nevstupovaly žádné cizí osoby bez souhlasu vůdce tábora. Návštěvu požádá o setrvání u brány tábora, a vůdci tábora ohlásí příchod návštěvy. Na pokyn vůdce tábora může vyhlašovat nástup...

back
next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony