Skautská metodika je blbost

Skautský vůdce je nahraditelný...
Pattův druhý zástupce, který pár let vedl smečku vlčat, měl už neoficiálně po Lesní škole.  Bohužel rádci družin si již poněkolikáté stěžovali, že vlčata přichází do skautských družin nepřipravená.

Patt proto pozorně sledoval schůzky vlčat zpovzdálí, doma se nenápadně vyptával syna na to, či ono.

Po jedné takové schůzce, požádal chlapce, který schůzky a smečku vedl o rozhovor. Vážil si jeho práce, ale zároveň se ho přímo zeptal, proč s vlčaty nepracuje podle předem schválené metodiky, vypouští plnění zdatnosti, atd. Důsledkem toho je i nespokojenost rádců družin.

Jako když mu dupl na kuří oko. Druhý zástupce se vztekle na vůdce osopil, že celá skautská metodika je blbost, a ON ví nejlépe jak vlčata vést, protože na rozdíl od Patta - on MÁ Lesní školu!!! Jeho prudká reakce byla neadekvátní okolnostem i jeho postavení. V klubovně pobíhalo a uklízelo ještě několik malých dětí. Okamžitě ztichly, jakoby se na moment všechno zastavilo.  

Vědom si náhlé, emocemi nabyté situace, Patt v tichosti svému zástupci odvětil, aby se uklidnil. Lesní škola ještě neznamená, že volí tu správnou cestu. A v zájmu budoucnosti vlčat, měl by podvolit svou činnost skautské metodice, tedy zájmu oddílu.

- Ty mě nebudeš přikazovat, co mám dělat!
- V tom případě, odvětil Patt, pokud nechceš pochopit, oč tě žádám, budeš se muset smířit s tím, že každý je nahraditelný…
- Jakým právem mi tady přede všemi vyhrožuješ?!
- Nevyhrožuji ti, říkám ti to v klidu, pouze ty tady děláš divadlo. Ale jako vůdce tohoto oddílu, kterého jsi také členem, ti dávám dobrou radu.
- V tom případě i já ti dám jednu radu. I vůdce je nahraditelný..!

Patt netušil, že tento dialog se zasune hluboko do podvědomí Mauglího. V podstatě Patta odsoudil jako všechny své dosavadní zástupce u své smečky. Pro něho se stal Patt potencionálním nepřítelem - tedy ten, který ho může oddělit od vlčat. Tím mu byla vyhlášena tichá válka, a zástupce si začal v tichosti budovat svůj vlastní oddíl v oddílu.

Začal u vlčat, kterým namlouval jak je Patt zlý, přenesl svou zášť dál mezi zbývající rovery, coby jejich rádce. V podstatě tím začal nepřímo působit i na rádce družin, kteří se sem tam účastnili schůzek Sagitty. Coby druhý zástupce Patta, začal postranně vystupovat jako nekorunovaný vůdce oddílu. Skrytě pobízel ostatní k (jemně řečeno) skautské neposlušnosti. Všechny vůdcovi aktivity posměšně označoval za pattoviny, které je nutno bojkotovat...

back
next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony