Mamut přichází

Vánoce
Pár dní po oddílové Vánoční schůzce, se náhle objevil v klubovně
Mamut. Když se přivítal s překvapenými dětmi, Patt se jej zeptal, co ho přivádí do skautského oddílu. Do oddílu, který mu v minulosti tolik pomohl, a on se k němu otočil zády.

Mamut se vymlouval jak byl zaneprázdněný sám sebou, prostě kroutil se jako žížala, Ale nyní je zpět, a chce být oddílu zase prospěšný(?)!

Patt mu moc nevěřil, byl si vědom kolikrát už jako skaut selhal. Ale nakonec se rozhodl, dát mu opět příležitost. Prozatím, aby pomohl družině Medvědů, po odchodu Borka. Ve zkratce ho informoval o stavu oddílu za posledních 18 měsíců, kdy byl mimo. Na to Mamut odvětil, že byl za Sluníčkem, a ta mu vše poreferovala.

Když se na jeho návštěvu Patt později Sluníčka zeptal, uvědomil si, že Mamut byl takticky obhlédnout situaci, eventuálně jak moc ho bude Patt (ne)vítat. Od Sluníčka se na oko nechal přesvědčovat, jak Patt potřebuje někoho, kdo oddíl dobře zná, o koho by se mohl opřít, a bratr Lopaťák takovou pozici nemá. Nikdo zatím nevěděl, že za tím účelem navštívil i Akélu, ale také Lišáka...

Na Štědrý den se část oddílu pod vedením Patta účastnila tradiční střediskové 102. výpravy do Příběnic. Táborští skauti konají o Štědrém dnu vycházky k zřícenině hradu Příběnice, který stojí na ostrohu nad řekou Lužnicí. Je to cca 28 km pochod. U hradu mají svojí skautskou mohylu, na kterou v tento den snáší kameny z míst, která v daném roce procestovali.

Okolo mohyly se každoročně na Štědrý den schází okolo 125 skautů všech generací. Tuto tradici založil zakladatel táborského skautingu profesor JUDr. Emanuel Chalupný, který sem chodil nejprve se svými studenty, a od roku 1919 i skauty. Tradice je výjimečná tím, že nebyla nikdy v historii přerušena!

Patt si byl vědom, že se na Štědrý den domů vrátí až odpoledne, dobře unavení. Takže moc času na přípravu zbytku Štědrého dne nebude. Aby se mohli účastnit výpravy do Příběnic, musel Patt doma všechno připravit předem. O nějaké cukroví, se s nimi podělila rodina. Další, linecké, si upekli sami.

Problémem byl stromeček, který ještě neměli. Pattovi ho slíbili kolegové v práci, ale jaksi pozapomněli. Patt to vyřešil tak, že večer před Ježíškem, vyrazil s dětmi do lesa na lesní pych. A zatímco děti stromeček zdobili, Patt připravoval bramborový salát, a hovězí polévku. Zbývalo zabít a připravit kapra, což se neobešlo bez protestů obou kluků.

Nakonec na Štědrý den všechno dobře dopadlo. Děti byli šťastné, pouze Patt byl neskonale utahaný...



back
next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony