Rodina Boušků

Nyní se zastavím u místa posledního odpočinku učitelské rodiny Boušků. Jednak abych uvedl některé informace na základě faktů na správnou míru, ale i k objasnění všech jmen zesnulých na náhrobku.

Hrob dnes naleznete na severní straně hřbitova v Klokotech, vedle chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Stojí tu původní náhrobek, který nese jméno Marušky, a před ním, je přistavěn novější, s mramorovou deskou.

  • Václav Jos. Klem. BOUŠEK, + 14.2.1945 R.I.P. – řídící učitel
  • Nina roz. ŠÍPOVÁ, + 14.1.1951 R.I.P. – jeho choť
(Epitaf R.I.P. zn. Requiescat in pace – „Ať odpočívá v  pokoji“)
  • PhDr. Rafael BOUŠEK, * 20.6.1892 - + 27.1.1969 - profesor
  • Maruška BOUŠKOVÁ, * 22.6.1907 - + 2.9.1910 – původní náhrobek

Po rodině Boušků, nezůstal žádný příbuzný. Myslím tím úplnou absenci styků s rodiči, a hlavně čtyřmi staršími sestrami Václava Boušky v jeho životě. O této skutečnosti svědčí i to, že hrob byl upraven někým, kdo rodinu dobře neznal. Proto není divu, že jednotlivá jména nesou neúplná data.

1. Václav BOUŠEK se narodil 9.9 1864 v Přehořově. Po narození byl pokřtěn, a jeho jméno bylo Václav Kliment Josef Boušek. Přičemž prvé v pořadí je jméno křestní, druhé podle světce Klimenta I., třetí dostal po své matce Josefíně roz. Bílkové. Pravdou je, že Václav sám, se pod své články podepisoval jako V. J. K. Boušek.

2. Nina roz. ŠÍPOVÁ se narodila 15. 7. 1871 v Táboře, Děkanská 297 (vchod do Strašidelného podzemí). Byla také křtěná, a její celé jméno bylo - Antonie Anna Šípová. Proč je ale uvedeno na náhrobku jméno manželky jako Nina?

Jedná se o důvěrnou zdrobnělinu původního jména Anto-NÍNA. Důkazem může být i sčítací arch z roku 1921, kde je jméno Antonína i uvedeno.

Nepřesností nalezenou na webu je i její profese. Nina Boušková byla ženou v domácnosti, nikoliv profesorkou, jak se i jinde uvádí.  Určitě ale byla zručná krejčová, protože její otec – Josef, byl v Táboře vyhlášeným pánským krejčímNina a její starší sestra Julie, se staraly o domácnost a vypomáhaly svému otci v krejčovské dílně. Jejich matka Josefína zase měla v Pražské ulici parfumerii.


3. PhDr. Rafael BOUŠEK se narodil v Táboře a byl synem Václava J. K. Bouška. Při narození byl pokřtěn a jeho celé jméno bylo Rafael Josef Alois Boušek (prozatím), tedy ne Rafael Maria Boušek. Kmotry mu byli děda Josef, s dcerou Julianou Šípovou. Jméno Maria, si ke svému jménu začal připisovat sám, koncem roku 1910. S největší pravděpodobností, ho k tomu vedla, níže zjištěná rodinná tragédie.

4. Maruška BOUŠKOVÁ, byla dcerou V. K. J. Bouška a bratrem Rafaela. Narodila se v Táboře, dne 22. 6. 1907. Celým jménem Marie Růžena Rafaela Boušková a její bratr Rafael, jí byl za kmotra.

Bohužel, Maruška nečekaně zemřela ve věku tří let (2. 9. 1910) na meningitidu (zánět mozkových blan), což bylo na počátku 20. století fatálním onemocněním.
Závěrem si dovolím jeden drobný postřeh. Smrt dcerky Marie, velmi ovlivnilo otce Václava i jeho syna Rafaela. Po této tragické události, oba prokazatelně vystoupili z církve, jakoby Boha dál zavrhli. Snad proto ty vědomé manipulace se jmény. Ve svém dalším vyprávění, se je budu snažit oslovovat křestními jmény…

back
next
Sdílet:

TRANSLATOR

SEARCH

Skautské zákony

Skautské zákony